16-årige Emil var en av fyra pojkar som dog

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

16-årige Emil Idh var en av fyra pojkar som dog i en våldsam singelolycka efter ett cruising-event. Nu berättar Emils pappa om olycksdagen och sorgen efter sin äldsta son.

– Det är så bakvänt. Det är inte meningen att man ska överleva sina barn, säger Jonas Frisk.

För snart en månad sedan omkom fyra pojkar i en svår trafikolycka utanför Sörfors, Sundsvalls kommun. Ytterligare två ungdomar, en 14-åring och en 19-åring skadades svårt i kraschen.

16-åriga Emil Idh var en av de pojkar som tragiskt omkom. Hans pappa berättar för Aftonbladet att det har varit svårt att ta in det om hänt. Att äldste sonen inte finns längre.

– Det känns för jävligt. Man har sett framför sig hur det ska bli när barnen blir äldre och vilken relation man ska ha då, säger Jonas Frisk.

Jonas Frisk har tydliga minnen från olycksdagen. Han och Emils mamma Elenor Idh reagerade på att Emils epa-traktor inte var hemma när de vaknade. Det var olikt honom att inte meddela var han var.

Kvällen innan hade Emil och några kompisar åkt iväg för att vara med på ett cruising-evenemang i Hassela.

16-årige Emil Idh var en av fyra pojkar som dog i den våldsamma singelolyckan i Sörfors, Sundsvalls kommun.
Foto: privat
16-årige Emil Idh var en av fyra pojkar som dog i den våldsamma singelolyckan i Sörfors, Sundsvalls kommun.

Blev chockad

Jonas och Elenor blev lite oroliga när de inte fick tag på varken Emil eller hans kompisar på telefon. En stund senare kom två poliser och en präst in på gården.

– Jag tänkte att killarna kanske hade hittat på något bus. Inte att det var något så allvarligt som hade hänt, säger Jonas.

Polisen bad dem sätta sig ned. Och så fick de höra orden som varje förälder fruktar – att sonen hade omkommit.

– Det är det värsta jag har varit med om. Det var en chock, säger Jonas Frisk.

Efter några dagar hörde klasskompisar till Emil av sig. De beklagade föräldrarnas förlust och berättade hur fin kompis Emil hade varit.

– De sa att han var väldigt snäll och omtänksam. Om någon kompis mådde dåligt så brukade Emil prata med denne.

Hedrades av kompisar

Jonas minns hur Emil hedrades vid skolavslutningen. Alla nior som gick ut fick en papptallrik med text på - en beskrivning från klasskompisarna. I samband med skolavslutningen fick pappa Jonas och mamma Elenor en papptallrik som kompisarna gjort för att hedra Emil. På den stod det ”klassens glädjespridare”.

– Han hade sökt till el-programmet på gymnasiet. Han tyckte det skulle bli roligt, berättar Jonas om sonens framtidsplaner.

På fritiden älskade Emil idrott och hade ett stort fotbollsintresse.

– Han följde Djurgården. Det var hans lag. Han och hans mamma höll på Djurgården i vår familj, berättar Jonas.

Tanken var att Emil skulle ta upp sitt eget fotbollsspelande igen. Familjen hade flyttat från Tungelsta i Västerhaninge under hösten. Där hade Emil varit aktiv i ett fotbollslag.

– Nu hade han hittat ett lag här också. Emil skulle börjat spela fotboll igen en vecka efter olyckan, säger Jonas Frisk.

Foto: Andreas Bardell
Fyra 16-åriga pojkar omkom i samband med en singelolycka vid Sörfors strax utanför Sundsvall. Ljus vid olycksplatsen.

Kraschade mot träd

Polisen utreder dödskraschen i Sörfors den 31 maj som misstänkt vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada och vållande till annans död. Man har konstaterat att bilen kommit i hög fart i en kurva och av någon anledning åkt in i skogen och kraschat mot flera träd.

Jonas har kört förbi olycksplatsen flera gånger. Han tänker att det måste gått fortare än de 70 km/h som råder. Kanske spelade även morgonsolen in. Enligt polisen ska den har legat lågt vid tidpunkten – så att föraren kan ha blivit bländad.

Men Jonas har försökt släppa frågorna och tankarna kring varför det hände. Han menar att det inte spelar någon roll vad polisutredningen kommer fram till. Det hjälper inte honom att få tillbaka Emil.

– Det blev fel ordning. Man ska inte överleva sina barn. De ska inte gå före.

Publicerad:

LÄS VIDARE