Walmart slutar med TV-spelsreklam – men fortsätter sälja vapen

Publicerad 2019-08-10

Efter masskjutningen i El Paso har allt fler krävt att Walmart ska sluta sälja vapen.

Svaret från varuhusjätten: Slutar med reklam för våldsamma TV-spel.

– Vi kan fortfarande sälja vapen men vi får inte visa bilder på tecknade figurer som håller en pistol, säger en kritisk Walmart-anställd enligt New York Times.

Patrick Crusius, 21, dödade minst 22 personer på Walmart i El Paso.

Enligt arresteringsordern, som Washington Post tagit del av, ska han själv ha överlämnat sig till polisen.

– Jag är skytten, ska han ha sagt till polisen.

Enligt dokumentet ska han sedan har erkänt hela dådet – och sagt att han medvetet riktat in sig på att skjuta ”mexikaner”.

Kravet: ”Sluta sälja vapen”

Efter attacken har under veckan allt fler politiker och debattörer krävt att varuhusjätten ska sluta sälja vapen.

”Vapnen de säljer dödar deras egna kunder och anställda. Ingen intäkt är värd de här liven. Gör det rätta – sluta sälja vapen”, skrev Elizabeth Warren, senator och demokratisk presidentkandidat.

Kort senare fick hon medhåll från bland annat Bernie Sanders.

”Walmart borde lyssna på sina anställda som kräver att bolaget slutar sälja vapen”, skev han.

Svaret: Slutar med TV-spelreklam

Men varuhusjätten lyssnade inte på det.

I stället valde de att förbjuda reklam för TV-spel.

I ett meddelande som gått ut till alla kedjans butiker under veckan kräver ledningen att all reklam för våldsamma TV-spel tas ner. Dessutom uppmanar de butikerna att sluta sälja eventuella jaktfilmer eller andra filmer som visar våld.

– Vi kan fortfarande sälja vapen men vi får inte visa bilder på tecknade figurer som håller en pistol. Jag tror att det är dålig affärsstrategi, säger en kritisk Walmart-anställd enligt New York Times.

Inga bevis för koppling

Innan beslutet hade bland annat president Donald Trump pekat på just våldsamma TV-spel som en anledning till masskjutningarna i USA.

– Vi måste sluta med glorifieringen av våld i vårt samhälle. Det här inkluderar de hemska TV-spel som är vanliga nu, sade Donald Trump i ett tal kort efter dådet.

Trots att stora resurser har lagts på forskning inom området så finns det inga bevis för att våldsamma TV-spel kan kopplas till masskjutningar och andra våldsamma handlingar, enligt New York Times.

Walmart säljer vapen i ungefär hälften av sina 4756 varuhus i USA. De säljer framför allt jaktvapen. Automatvapen av den typ som Patrick Crusius använde under dådet säljs inte på Walmart.