Röstade för fördömande av Trumps tweets – presidenten nöjd

Av: Klas Widestrand, Andreas Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Representanthuset i USA:s kongress har nu officiellt fördömt Donald Trumps tweets om fyra kvinnliga kongressledamöter.

Utöver samtliga demokrater röstade även fyra republikaner för fördömandet.

Trump själv ser dock resultatet av omröstningen som en seger.

Det var i söndags som Donald Trump twittrade om de kvinnliga kongressledamöterna. Utan att säga vilka ledamöter han syftade på skrev han att de skulle ”åka tillbaka” till sina hemländer.

Enligt amerikanska medier syftar han på Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib, Ayanna Pressley. Tre av dem är födda och uppväxta i USA.

"Varför åker de inte tillbaka och fixar sina helt förstörda och brottsangripna platser som de kom från", skrev presidenten bland annat.

Under en utdragen omröstning under natten till onsdagen, svensk tid, har nu representanthuset röstat för ett fördömande av tweetsen. Röstningen slutade 240 mot 187. Även fyra republikaner – Will Hurd, Brian Fitzpatrick, Fred Upton och Susan Brooks – röstade för fördömandet.

Debatten blev utdragen efter att republikanerna bland annat protesterat mot att talmannen Nancy Pelosi kallade tweetsen för rasistiska.

– Varenda ledamot – demokrat eller republikan – borde stämma in i ett fördömande av presidentens rasistiska tweets. Att göra någonting att skulle vara ett chockerande avståndstagande från våra värderingar, sade hon.

Trump tolkar fördelaktigt

Trump själv ser resultatet av omröstningen som en seger.

”Så fantastiskt att se hur sammanhållna Republikanerna var under dagens omröstning angående uttalande jag gjorde om fyra demokratiska kongresskvinnor”, skriver Trump på Twitter.

”De republikanska rösterna slutade 187–4. Wow!”, fortsätter han.

USA:s president Donald Trump under tisdagen.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
USA:s president Donald Trump under tisdagen.

PODD: Vem kan vinna över Donald Trump?

Demokraterna börjar mobilisera för att vaska fram en kandidat som de hoppas ska kunna besegra Donald Trump i valet 2020. Aftonbladet Daily reder ut vilka kandidaterna är och vem som har bäst chans att vinna över den sittande presidenten.
 Lyssna:  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Publicerad:

LÄS VIDARE