Andersson och Stoltenberg i samtal inför krismötet

Uppdaterad 2024-03-17 | Publicerad 2022-01-07

Ryssland kräver stopp för nya medlemmar i Nato – samtligt som de förstärker sin militära närvaro längs den ukrainska gränsen.

Magdalena Andersson och Jens Stoltenberg hade på förmiddagen telefonkonferens inför Natos blixtinkallade sammanträde.

”Tack Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg för vårt samtal om vikten av att upprätthålla den europeiska säkerhetsordningen och fördjupa partnerskapet mellan Sverige och Nato”, skriver Andersson på Twitter.

Följ ämnen
Nato

Idag träffas samtliga Natos medlemsländer för ett extrainkallat möte om den spända utvecklingen mellan Ryssland och Ukraina. Enligt bedömare har omkring 100 000 soldater placerats på gränsen till Ukraina, något som ses som ett direkt hot.

Mötet kommer även kretsa kring de så kallade ”säkerhetsförslag” som Ryssland presenterade innan jul – som bland annat vill stoppa all utvidgning av den militära försvarsalliansen. Dessutom föreslår Ryssland att Nato inte ska få skicka fler styrkor eller vapen till länder som blivit medlemmar efter 1997, vilket berör samtliga länder i det gamla östblocket.

Statsminister Magdalena Andersson

Andersson och Stoltenberg i möte

Kort innan mötet – som börjar 14 svensk tid och följs av en presskonferens – samtalade Magdalena Andersson med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg per telefon. Statsministern kommenterar själv mötet på Twitter:

”Tack Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg för vårt samtal om vikten av att upprätthålla den europeiska säkerhetsordningen och fördjupa partnerskapet mellan Sverige och Nato”, skriver Andersson.

Stoltenberg skriver i sin tur att han haft ett ”bra samtal med Sveriges statsminister Magdalena Andersson om Rysslands militära uppbyggnad och europeiska säkerhetsfrågor” och att Sverige är en ”uppskattad Nato-partner och vi stödjer varje nations rätt att fritt välja sina egna säkerhetsarrangemang”.

Under gårdagen träffade Magdalena Andersson även Finlands president Sauli Niinistö i presidentpaltset i Helsingfors.

Jens Stoltenberg, generalsekreterare för Nato.

ÖB: ”Väldigt ansträngt läge”

Under morgonen gästade överbefälhavre Micael Bydén morgonstudion i SVT. Där underströk Bydén allvaret i den senaste tidens utveckling längs den ukrainska gränsen.

– Det är ett väldigt ansträngt och allvarligt läge.

Enligt överbefälhavaren skulle Försvarsmaktens uppdrag ”raseras” om Rysslands kravlista skulle bli verklighet.

– Om de förslag som Ryssland ställer mot en säkerhetspolitisk ordning får fäste kommer det får konsekvenser för Försvarsmaktens uppdrag.

– Det handlar om att vi bygger säkerheten tillsammans med andra. De förutsättningarna raseras, det blir konsekvensen för den typen av utfall.

Oppositionen kritisk

Från oppositionen höjs nu kritiska röster om att fler partier inte har bjudits in för att diskutera den säkerhetspolitiska utvecklingen och Sveriges väg framåt.

– Jag tycker det är rimligt att man försöker nå en så bred samsyn som möjligt för svensk utrikes- och säkerhetspolitik, säger Moderaternas säkerhetspolitiska talesperson Hans Wallmar till SVT.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni skriver på Instagram att hon är förvånad över att regeringen inte kallade in Utrikesnämnden innan Ann Linde åkte till USA för att diskutera Rysslands agerande med sina amerikanska motparter.

”Nämnden borde ha sammanträtt innan utrikesministern reste till USA och bör åtminstone göra det så fort hon kommer tillbaka”, skriver Sabuni.

ANNONS