Forskare: Den var världens starkaste jordbävning

Publicerad 2022-04-29

Jordbävningen inträffade för 3 800 år sedan – men har upptäckts först nu.

Jordbävningen var på hisnande 9,5 på Richterskalan.
Tsunamin den utlöste var 8 000 kilometer lång.
Det hävdar forskare i en ny studie.

Jordbävningen inträffade för 3 800 år sedan i dagens norra Chile när rörelse i en tektonisk platta lyfte kustlinjen. Tsunamin som följde var så kraftig att den skapade vågor på 20 meter och tog sig hela vägen till Nya Zeeland. Där kastade den stenbumlingar i bilstorlek hundratals kilometer in över land.
Fram till nu har man ansett att jordbävningen i Valdivia i södra Chile 1960, som mätte mellan 9,4 och 9,6 på Richterskalan, var den enda jordbävningen i den styrkan. I Valdiviajordbävningen, som slog upp en 800 kilometer lång förkastning, dog upp till 6 000 människor, skriver Live Science.

Förödelsen efter jordbävningen i Valdivia i Chile.

Den nyupptäckta jordbävningen orsakades av en 1 000 kilometer lång förkastning och gjorde att invånarna flydde det drabbade området i tusen år.
– Man har tidigare trott att det inte kunnat finnas någon jordbävning i den storleken i norra Chile, eftersom man inte trodde att det gick att bilda en tillräckligt lång förkastning, säger geologen James Goff, en av studiens författare, vid Southamptonuniversitetet i England, i ett uttalande.

Upptäcktes i stenblock

Den gamla jordbävningen inträffade när en av de tektoniska plattorna gled under en annan, spänningen mellan plattorna byggdes upp tills en förkastning bildades och enorma mängder energi frigjordes.

Bevis för att den gigantiska jordbävningen inträffat upptäcktes i stenblock, småsten och sand. Sten från havet, snäckor och tecken på liv från havet upptäcktes så långt som i Atacamaöknen, en av jordens torraste platser.
– Vi hittade dem mycket högt upp och långt inåt landet, så de kan inte ha följt med någon storm dit, säger James Goff.