Tegnells nya jobb – ett missförstånd

TT

Publicerad 2022-03-25

Anders Tegnells nya jobb på WHO finns inte ännu. Arkivbild.

Turerna kring Anders Tegnells nya toppjobb är många. Nu säger Folkhälsomyndigheten att man misstagit sig.

Efter att ha slutat som statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten i början av mars skulle Anders Tegnell arbeta med Världshälsoorganisationen WHO:s globala vaccinationskampanj, något han sa att han såg fram emot.

Tegnell skulle börja på det nya jobbet den 14 mars. Uppdraget för WHO innebar att han som senior expert skulle samordna arbetet mellan WHO, FN:s barnfond Unicef och vaccinorganisationen Gavi.

”Uppdraget handlar bland annat om att tillgängliggöra covid-19-vaccin till världens länder som inte kunnat köpa eget vaccin”, skrev Folkhälsomyndigheten på sin sajt.

Anders Tegnells nya toppjobb blev en världsnyhet. Men i tisdags avslöjade Svenska Dagbladet att han nya jobb inte finns. Åtminstone inte än. Talespersoner på WHO hävdade att någon post inte var spikad för Tegnell.

Folkhälsomyndigheten uppgav att det är WHO som har efterfrågat expertstöd och att man efter dialog med regeringskansliet beslutat att utse Tegnell till senior rådgivare.

På torsdagen kom nästa vändning. Då sa Folkhälsomyndighetens presschef Christer Janson att allt var ett misstag. Anders Tegnells jobb var inte färdigförhandlat.

– Vi trodde att det var klart men det var det inte, säger han i en intervju med Expressen.

– Det är en mycket längre process att få det här klart än vad vi trodde. Det var ett missförstånd och vi beklagar detta, säger Christer Janson.