Rekordnivåer av virus i avloppsvattnet – igen

TT

Publicerad 2022-01-19

Omikron dominerar nu helt, visar mätningar av halten av coronavirus i avloppsvattnet i Göteborg.

Halterna av coronavirus i avloppsvattnet i Göteborg fortsätter att öka. Förra veckan rapporterades det om rekordnivåer efter en extrem ökning – men nu har ännu en ny rekordnotering nåtts, rapporterar Göteborgs-Posten.

Heléne Norder, adjungerad professor i mikrobiologi på Sahlgrenska akademin som leder undersökningarna, kallar det en ”fullkomlig explosion”.

– När vi under slutet av 2020 hade toppnoteringen under den andra vågen tyckte vi att den var omskakande och anmärkningsvärd. Men den är ingenting jämfört med det vi ser nu – en krusning på ytan jämfört med den flodvåg som sköljer över oss nu, säger hon till GP.

Resultatet gäller för prover tagna 10-16 januari och visar att halten av coronavirus i avloppsvattnet är 4,5 gånger större än vad man tidigare haft som mest under pandemin. Omikron dominerar nu helt.

– Omikron svarar för 99 procent, resten är deltavarianten. Andelen gäller förekomsten av virushalter, inte nödvändigtvis andelen smittade personer, säger Heléne Norder.

Mätningarna har gjorts sedan i februari 2020 i samarbete med kommunala bolaget Gryab som hanterar avloppsvattnet i kommunen.