SD KU-anmäler regeringen om coronahandlingar

Lars Larsson/TT

Publicerad 2022-01-20

Socialminister Lena Hallengren (S) och regeringen anmäls till KU av Sverigedemokraterna för turerna kring coronakommissionens försök att få ut underlag om pandemimöten från regeringskansliet. Arkivbild.

Sverigedemokraterna anmäler regeringen och socialminister Lena Hallengren (S) till riksdagens konstitutionsutskott.

SD begär att utskottet ska granska regeringens hantering och Hallengrens agerande när det gäller coronakommissionens framställningar om att få ut handlingar och anteckningar från möten som hållits i regeringskansliet i arbetet mot pandemin. Kommissionen har uppgivit att det har varit svårt att få ut handlingar och information som begärts.

Det gäller bland annat möten i GSS, gruppen för strategisk samordning. I den möts statssekreterare från berörda departement för att diskutera gemensamma frågor och under pandemiåret 2020 hölls uppemot 150 möten enbart i den gruppen.

Källor i regeringskansliet uppger nu för TT att en mängd ytterligare information har lämnats till kommissionen bara under de senaste dagarna. Det handlar bland annat om sammanställningar från mötena i statssekreterarnas GSS.

– Det är väl bra att de lämnas in, säger Linda Lindberg, socialpolitisk talesperson för SD.

Hon deltog i utskottets möte med Hallengren häromdagen om regeringens hantering av kommissionens begäran, men beskriver den information som ministern då lämnade som tunn.

– Det finns otydligheter kvar som gör att det finns skäl för en KU-anmälan, säger Lindberg.

SD hävdar att regeringen försöker mörka och aktivt motarbeta kommissionens arbete. Och den följer inte den förordning, beslutad av regeringen själv, som säger att myndigheter på begäran ska lämna ut uppgifter till kommissionen, anser SD.