Lavinfara på flera håll i fjälltrakterna

TT

Publicerad 2022-01-21

Det råder risk för laviner på flera håll runtom i fjällområdena. Arkivbild.

När vädret blir bättre är det många som vill passa på att ge sig ut på fjällen. Men det intensiva snöandet innebär att det finns en betydande risk för laviner på flera håll.

– Det är efter de stora stormarna vi brukar se lavinolyckor, säger Petter Palmgren, som arbetar med lavinprognoser på Naturvårdsverket.

Stora snömängder i kombination med hårda vindar innebär att sannolikheten för laviner ökar. För närvarande bedöms lavinrisken i Abisko-Riksgränsfjällen, södra Jämtlandsfjällen samt västra Vindelfjällen ligga på en trea enligt den femgradiga skala som Naturvårdsverkets sajt Lavinprognoser använder sig av.

Men även om siffran skulle sjunka gäller det att vara uppmärksam och läsa prognoserna noga, understryker Petter Palmgren. Den senaste tidens snöfall innebär nämligen att snötäcket blir mer oförutsägbart.

– För den som vill göra en tidig vintertur med skidor eller skoter är det dags att tänka till eftersom det tar ett tag för att snön att anpassa sig till all den vikt som kommit de senaste dagarna, säger han.

Bättre väder betyder inte färre olyckor, i själva verket är det snarare tvärtom.

– Generellt brukar vi se lavinolyckor efter de stora stormarna. Rent formellt är faran då inte lika stor, men olyckorna inträffar eftersom det är mer folk i rörelse, säger Petter Palmgren.

ANNONS