Kriminalvården

Över hälften smittade på kriminalvårdsanstalt: ”Det är åt helvete”

Av: 

Emil Salmaso

NYHETER

Över hälften av de intagna på anstalten i Karlskoga har smittats av covid-19. Även några i personalen.

Anstalten har stängt ner och maten serveras på rummen.

– Det är klart att det är ett besvärligt läge. Vi jobbar med att reducera riskerna, säger anstaltschefen Jonas Eriksson.

Coronautbrottet på kriminalvårdsanstalten i Karlskoga har smittat över hälften av alla intagna.

Anstalten har stängt ner.

– Vi har i dag testat och konstaterat att 45 av 84 intagna som testat positivt. Sedan har jag 3 i personalen som testat positivt, säger Jonas Eriksson, anstaltschef i Karlskoga.

– Vi gör allt för att inte utsätta vårdpersonal eller klienter för risker. Vi har alternativa rutiner. Besöksverksamheten har vi stängt ner.

”Det är åt helvete”

Det är oklart hur smittan tagit sig in. Anstalten och Örebros smittskyddsläkare jobbar med smittspårning. Ingen ska vara allvarligt sjuk.

Smittan upptäcktes i måndags. Då var 30 intagna smittade.

– Man låste allt. Det är åt helvete. Alla är inlåsta sedan måndags eftermiddag. Det här är bara början, vi får se var det slutar, säger en person på anstalten.

Inget nyårsfirande

Personalen jobbar med full skyddsutrustning och anstalten jobbar med att skapa rutiner för att intagna inte använder samma ytor eller saker – och helst inte träffas.

Kriminalvården. Arkivbild.

Maten serveras till exempel i bostadsrummet.

Till P4 Värmland säger Jonas Eriksson att det är en väldigt komplicerad situation eftersom Kriminalvården har en ”väldigt ansträngd platssituation”. Smittade klienter sitter tillsammans med personer som än så länge inte är smittade.

– Det handlar om distansering. Sedan är det svårt att vara det inne i en sluten miljö men vi jobbar så riskmedvetet vi kan.

Hur firar ni nyår på anstalten nu?

– Det blir nog ungefär som alla andra dagar. Det finns ingen möjlighet att fira i och med att vi måste hålla distansen. Tyvärr blir det nog som vilken dag som helst.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriminalvården

Covid-19

Coronaviruset

Karlskoga