Amerikansk expert: Att räkna smittofall skapar panik och rädsla

Svenske professorn: Bra indikator

Uppdaterad 2022-01-03 | Publicerad 2022-01-02

Smittspridningen slår rekord på många håll i världen.

När data pekar på att omikron är mer smittsam men mindre allvarlig funderar nu experter på hur bra indikator ”nya fall” är för själva situationen.

– Det reflekterar inte samma sak som det brukade göra, säger Dr Monica Gandhi.

I torsdags bekräftades över 580 000 covidfall i USA, nytt rekord. Det innebär att sjukdomsfallen ökat med 180 procent. Samtidigt har antalet som vårdas endast ökat med 19 procent och antalet dödsfall har minskat med 5 procent.

Det finns dock delar av USA där sjukvården fortsatt är överbelastad på grund av att de har många ovaccinerade patienter med coronasmitta.

”Skapar panik och rädsla”

Amerikanska experter menar att det är bättre att prata om hur många som vårdas och dör i stället för hur många som smittas, rapporterar The Guardian.

Dr Monica Gandhi, som är specialist på infektionssjukdomar och professor i medicin på University of California, motiverar det med att omikron visat sig vara mildare, samtidigt som fler blivit immuna.

– Att räkna smittofall skapar panik och rädsla. Det reflekterar inte samma sak som det brukade göra, säger hon till The Guardian.

Det finns dock flera experter som inte håller med. Mara Aspinall, som är professor i biomedicinsk diagnostik på Arizona State University, menar att man bör fortsätta räkna bekräftade fall. Motiveringen är att det förhindrar allmänheten både från att över- och underreagera.

Svenska experten: Bra indikator

Precis som i många andra delar av världen ökar smittspridningen i Sverige. Den 29 december hade vi 10 874 bekräftade coronafall under ett dygn i Sverige, vilket är nära rekordnoteringen för ett år sedan.

Professorn och överläkaren Fredrik Elgh menar att det är nödvändigt att alla vaccinerar sig och att man använder munskydd för att stoppa den ökande smittan i Sverige.

Fredrik Elgh, professor och överläkare i virologi vid Umeå universitet, anser att det är viktigt att vi fortsätter hålla räkningen. Då vet man när och i vilken utsträckning åtgärder bör vidtas för att minska smittan.

– Det är bra att få så mycket information som möjligt. Där ingår antalet fall, säger han till Aftonbladet.

– Det (att räkna fall) är också en bra indikator för hur bra det går att förhindra smittspridningen.

”Bör hålla reda på den”

Det är dock svårt att tolka vad antalet fall innebär. Innan omikron kom till Sverige testade folk sig mindre, vilket påverkar statistiken.

– Det kan ha mörkat situationen som var. Nu ökar både smittan och antalet personer som testar sig.

Att samtidigt föra statistik över hur många som läggs in på sjukhus är därför också viktigt att ta i beaktande. Det indikerar både hur belastad sjukvården är, men även hur allvarlig smittan är för stunden.

Han menar att Folkhälsomyndigheten alltid för statistik över sjukdomar som betraktas som särskilt allvarliga. Däribland sorkfeber och klamydia.

När kan man sluta räkna antalet fall av covid-19?

– Sars-CoV-2 är en allmänfarlig sjukdom och man bör hålla reda på den så länge den betraktas så.