Mörk start för Jonas Gahr Støres nya regering

Publicerad 2021-10-14

Fem personer dödades i attacken i Kongsberg och satte en mörk prägel på vad som skulle bli Jonas Gahr Støre glansdag.

På torsdagen tillträdde Støre som Norges nya statsminister och presenterade sin regering, där två överlevare från Utøya ingår.

Samtidigt är världens ögon riktade mot Kongsberg.

– Så är livet, säger Jonas Gahr Støre till TV2.

Jonas Gahr Støre (S) har i dag presenterat sin regering och är nu Norges statsminister. Men dagen överskuggades av dådet i Kongsberg.

Att ett regeringsskifte genomförs under denna turbulenta dag menade den tillträdande statsministern på torsdagsmorgonen inte skulle bli ett problem.

– Så är livet, jag blev informerad om detta i går kväll. Fram till klockan 10 är det den sittande regering som följer detta. Efter klockan 10 kommer min regering sömlöst ta över, sa Jonas Gahr Støre till TV2.

Støre chockades när han under gårdagskvällen informerades om dåden i Kongsberg.

– Vi reagerade med samma förfärelse som alla andra. Men vi som regering ska vara orienterade och är förberedda på att hantera situationer som denna, säger Jonas Gahr Støre.

– Det är en chock och en brutalitet som är förfärlig. Mina tankar går till de som har blivit utsatta för detta och deras familjer, och till polis och sjukvårdspersonal som arbetar med detta.

Två Utøya-överlevare i regeringen

Støre presenterade sin regering utanför Slottspalatset i Oslo. Bland de nya statsråden finns två ministrar som var på Utøya den 22 juli.

Kunskapsminister Tonje Brenna, 33, och näringsminister Jan Christian Vestre, 35, var båda på ön dagen då 69 människor dödades.

– Vi får två ministrar som var på Utøya den 22 juli, och som hjälpte till att ta AUF och Arbetarpartiet framåt. De var partibyggare, de är byggare i detta land politiskt och har ägnat sina liv åt det. För oss att se uttrycket för en ny generation i regeringen, är en inspiration, säger Støre.

– Det har varit ett speciellt årtionde för oss i Arbetarpartiet, och när dessa stora politiker, Jan Christian och Tonje, sitter i regeringen känner jag att vi har kommit långt, och det är jag väldigt stolt över.

Den nytillträdda norska regeringen.

28-årig justitieminister

Støre presenterade sina 18 statsråd för kungen vid 10-tiden på torsdagen.

Bland dem finns flera yngre. Norges nya justitieminister, SP:s Emilie Enger Mehl är bara 28 år.

– Hon går till ett stort jobb i ung ålder, men vi är övertygade om att vi har fått en visionär och energisk politiker, sa Støre vid presskonferensen.