Informatörens advokat efter avslöjandet: ”Kan stämma staten”

200 sekunders granskning kan utgöra bevisning

Uppdaterad 2021-10-19 | Publicerad 2021-10-18

Polisinformatören Erik röjdes av polisen – och lever nu under dödshot.

Efter 200 sekunders granskning kan det bli aktuellt att stämma staten, säger Eriks advokat Tobias Enochson:

– Hur han har hanterats efter att han ”bränts” ger i alla fall mig en tydlig indikation på att man aldrig hade tagit hand om honom eller hans familj om han hade skadats allvarligt eller dött.

I 200 sekunders granskning har polis och åklagare i hemliga inspelningar beskrivit hur det gick till när polisinformatören Eriks namn röjdes i en mordutredning – av polisen och åklagare.

Erik, som egentligen heter något annat, och hans familj tvingades lämna sin hemstad och lever i dag gömda på hemlig ort.

Efter att 200 sekunder har granskat fallet kan det bli aktuellt för Erik att stämma staten, uppger hans advokat.

– Jag har förhoppningen att staten har ett intresse av att ta ansvar för den här situationen. Det skulle vara främmande för mig att man, efter hur ärendet har hanterats, inte ser till att hitta en lösning som parterna kan vara nöjda med. Alltså att man träffar en överenskommelse, säger advokat Tobias Enochson.

”Erik” jobbade som polisinformatör tills hans namn läckte i en mordutredning. Nu lever han gömd och under dödshot.

Han fortsätter:

– Ytterst kan det bli fråga om att stämma staten och åberopa bevisning, en del av den bevisningen är ju med i ert inslag. Samtidigt noterar jag när jag tar del av programmet att representant för polismyndigheten vidgår att det har begåtts fel i hanteringen av ärendet. Så vi verkar vara av samma uppfattning när det gäller fel och försummelse.

I 200 sekunder bekräftar en utredare att det är ”ett misstag som har skett inom polisen” när det gäller Erik.
– Det är ju ett faktum att han har avlönats relativt regelbundet. Även om det kanske inte är nödvändigt att i det här läget sätta etikett på det, landar man ju i att det varit fråga om någon form av anställningsförhållande. I vart fall någon form av projektanställning. Man kan fråga sig vad som hade hänt om han hade skadats allvarligt eller avlidit i tjänsten, säger Tobias Enochson.

”Ytterst kan det bli fråga om att stämma staten och åberopa bevisning”, säger Eriks advokat Tobias Enochson.

Enligt Enochson pågår en dialog, men han vill inte gå in närmare på vad den handlar om.
– Någon form av process är igång. Närmare om hur den ser ut vill jag inte gå in på i nuläget. Vart den leder vet vi inte heller.
Samtidigt är Enochson kritisk mot hur Erik har behandlats:
– Alltså att man har isolerat honom och satt honom på existensminimum inger ju inte något större förtroende för att man ens hade känts vid honom om han hade hittats död nånstans. Hans familj och närmaste hade kanske inte ens fått veta något om vilka insatser han gjort och att han arbetade för och med polisen.
Han fortsätter:
– För mig är denna tanken ganska skrämmande. Att polisen jobbar nära tillsammans med någon under flera år, man avlönar hans arbete, man diskuterar arbetsuppgifter och hur man ska gå tillväga. Sen om personen mördas, kanske på grund av just det arbetet – alltså dör i statens tjänst – så gör man ingenting för honom eller hans familj.

 

Följ ämnen i artikeln