Sjukdomsvåg efter festival: ”Yransjukan”

Uppdaterad 2022-06-14 | Publicerad 2022-06-13

Många ungdomar har insjuknat i influensa efter festivalen Brännbollsyran.

Västerbottens-Kuriren rapporterar om ett stort utbrott som gjort att många behövt uppsöka vård.

”Så många är sjuka efter yran, helt sjukt” skriver en drabbad i sociala medier.

Festivalen Brännbollsyran i Umeå i början av juni ser ut att vara anledningen till att många unga nu blivit sjuka.

– Man tillhör en minoritet om man är frisk just nu. Det är som att varenda person är sjuk, och det har blivit ganska allmänt accepterat att det var på yran det började, säger en 19-åring som själv fått hög feber och förkylningssymptom efter festivalen, till Västerbottens-kuriren.

Skriver i sociala medier: ”Omg”

VK citerar användare på sociala medier som själva har drabbats av sjukdomen: ”Alltså så många som har lunginflammation eller är sjuka efter yran, helt sjukt” och ”Omg jag har också lunginflammation efter yran”.

Snarare än lunginflammation verkar det vara influensa som sprids nu.

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att antalet fall av influensa har minskat under de senaste två veckorna. Däremot syns det en ökning i norra Sverige, där flest fall av influensa sett till befolkningen konstaterats.

– Influensan brukar sluta spridas när vi kommer till sommaren, men den här säsongen har varit ovanlig på många sätt och vi har haft influensa senare än vi brukar, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till Aftonbladet.

Genrebild

”Fler är mottagliga nu”

AnnaSara Carnahan uppger att smittspridningen av influensa var hög i andra regioner tidigare under året, men att regionerna i norra Sverige då inte drabbades särskilt hårt vilket ska vara anledningen till sommarens spridning.

– Det har ju gått ett tag sedan vi hade influensa. Det är fler som är mottagliga nu.

Tack vare det varma klimatet och den tidigare spridningen tror AnnaSara Carnahan inte att influensan kommer spridas vidare till resten av Sverige under sommaren.

– Men det går ju inte att säga säkert förstås.

Följ ämnen i artikeln