Lägervakt hävdar sin oskuld i Förintelsen

TT-AFP

Publicerad 2022-06-27

Ett upprop av fångar en morgon i koncentrationslägret Sachsenhausen. En 101-årig man som var vakt där hävdar sin oskuld i en rättegång som lider mot sitt slut. Arkivbild.

En 101-årig man som arbetade som vakt vid ett koncentrationsläger i Nazityskland under Förintelsen hävdar sin oskuld i rätten.

Josef Schütz står inför rätta anklagad för att ha haft del i morden på 3 518 personer på lägret Sachsenhausen, som låg norr om Berlin, mellan 1942 och 1945.

Det gjorde han med full kännedom om vad som pågick, enligt åklagarna, som yrkar på fem års fängelse. Han själv säger att han inte kände till någonting om de brott som begicks i lägret.

– Jag vet inte varför jag är här, sade Schütz under rättegångens sista dag, med svajig röst.

Hans försvarsadvokat framhåller att det inte finns några foton av Schütz i SS-uniform, eller några vittnen kvar som kan berätta hur det låg till.

Vid sidan av det personliga ansvarsutkrävandet uppges det ha lagts fram nya bevis vid rättegången som visar att Sachsenhausen var ett experimentellt läger, där grymma metoder prövades för att senare användas i andra läger.