Stor veterinärbrist – förvärrats under pandemin

Uppdaterad 2021-07-11 | Publicerad 2021-07-10

Djursjukhusen har svårt att ta emot patienter på kvällar och helger.

Anledningen är bristen på veterinärer – samtidigt som antalet djurägare ökar under pandemin.

–De stora aktörerna har ett ansvar att hålla jouröppet, säger Håkan Henrikson.

Veterinärbristen har blivit ett växande problem i hela landet. Flera stora veterinärkliniker har dragit ner på sina öppettider, samtidigt som personalen larmar om hög arbetsbelastning på de privata djursjukhusen.

Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket, säger att det har varit brist på veterinärer i perioder och i vissa regioner, men att bristen nu är utbredd över hela landet.

– Det beror framför allt på att det är en snabbt växande marknad. Djurmarknaden och sjukvården har vuxit i takt med att riskkapitalbolagen har kommit in och fler specialistingrepp har blivit möjliga, säger han.

Under pandemin har bristen på veterinärer dessutom blivit ännu mer påtaglig, eftersom allt fler väljer att skaffa husdjur. Även djursmugglingen har ökat, säger Håkan Henrikson.

Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket.

Men samtidigt som allt fler skaffar husdjur, blir det allt svårare att söka vård för sina djur.

– Det behövs fler utbildade veterinärer. SLU utbildar veterinärer i Sverige, och man pratar om att få till fler utbildningsplatser. Däremot är det en lång utbildning, på 5,5 år, och det kommer ta tid att åtgärda den rådande bristen nu, säger Håkan Henrikson.

Då ska man söka vård

På vissa håll i landet måste man också köra flera mil om man behöver uppsöka vård för sitt djur.

– Det är viktigt att man planerar för när man ska söka vård för sina djur. Ute i landet får man vara beredd på att köra längre sträckor. Man bör prioritera under de omständigheter som råder. Framför allt på sommaren, då vissa djursjukhus har problem med att hålla öppet. Man behöver kanske inte gå till veterinären för väldigt enkla saker, sådan vård kan man söka andra tider på året, när fler jobbar och öppettiderna är bättre, säger Håkan Henrikson.

Nöff, jag är mysig.

Samtidigt ska de stora djursjukhusen se till att hålla jouröppet även under sommaren.

–De specialistkliniker som finns drivs i privat regi, men man har alltid ett ansvar för sin verksamhet. Vi har haft möte med företrädare för de stora bolagen och de har ett antal jouröppna djursjukhus under sommaren.

”Inte orolig för djuren”

Tove Särkinen, kommunikationsansvarig på Sveriges Veterinärförbund, menar att det främst är två faktorer som slår hårt mot branschen: Arbetsmiljön och personalbristen.

– Intresset för att utbilda sig till veterinär är enormt, vi ser många som studerar utomlands och sedan kommer tillbaka till Sverige. Problemet är helt enkelt att det finns för få utbildningsplatser här.

Men trots problemen i branschen är Tove Särkinen inte orolig för situationen för djuren.

– Det är otroligt sorgligt att det ser ut så här och jag är väldigt bekymrad över mina överbelastade kollegor. Att djur ska fara illa är jag inte lika orolig för, vi kommer kunna upprätthålla djurskyddet.

Aftonbladet har sökt näringsminister Ibrahim Baylan för en kommentar om den rådande veterinärbristen. Han avböjer att kommentera denna gång.

Mjau, det här var skönt.