Stenevi vänder sig till ointresserad landsbygd

Uppdaterad 2021-09-23 | Publicerad 2021-07-06

Miljöpartiet håller hårdnackat fast vid att det inte ingicks ett avtal i helgen om att fullfölja januariavtalets punkter om strandskyddet och äganderätten i skogen.

Under sitt Almedalstal pratade Märta Stenevi om ett miljöparti som har svar på fler av samhällets utmaningar än bara klimatet.

– Vårt samhälle ska finnas för människor där de bor. Oavsett om det är i Norrlands inland eller i en Stockholmsförort, sa Stenevi i sitt tal.

Det såg ut som om Stefan Löfven hade säkrat sina förutsättningar att bli statsminister under helgen. Samtidigt som han stegade in till talmannen för att säga att han ville läggas fram som statsministerkandidat i kammaren, höll Annie Lööf en presskonferens där hon sa att efter helgens förhandlingar med regeringen hade Centerpartiet kommit fram till att de skulle släppa fram Löfven i omröstningen på onsdag.

Centerpartiet skulle släppa fram Löfven med grund i att regeringen genomförde tre reformer från januariavtalet. Tre punkter som handlade om arbetsrätten, strandskyddet och äganderätten i skogen. Tre punkter som Centerpartiet och regeringen var överens om.

Sätter sig på tvären

Men boom, också ungefär samtidigt sa Miljöpartiet att de inte alls var med på den här överenskommelsen. Argt fyllde miljöpartister sociala medier med budskapet att Centerpartiet ville slakta skyddet av skogen och naturen.

Annie Lööf svarade med att om Miljöparitet vill sitta i en regering så får de tugga i sig de här tre förslagen från januariavtalet.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi under sitt tal på Almedalsveckan.

Så var står vi då i regeringsfrågan?

Imorgon kommer Miljöpartiet att rösta grönt till Stefan Löfven, det har de sagt. Och Centern att lägga ner sina röster och släppa fram honom, det har de också sagt. Vad som händer med strandskyddet och ägandet i skogen skjuts på framtida förhandlingar.

Driver en bredare politik

Under sitt tal i det digitala Almedalen lyfte Stenevi fram Miljöpartiets rötter. Hur de bildades, sprungna ur miljörörelsen, fredsrörelsen och kvinnorörelsen vid ett köksbord för fyrtio år sedan, men att partiet är ett annat parti idag.

Stenevi tillhör den delen av Miljöpartiet som vill att partiet breddar sig, med ambitionen att lösa fler samhällsproblem med sin politik, inte bara klimatet. Hon tycker att partiet ska sitta i regering och att det inflytandet är värt att göra kompromisser för.

Färre inte fler frågor

För ett parti som har sina väljare i storstäderna är det intressant att Märta Stenevi ändå väljer att prata om förutsättningarna på landsbygden i sitt tal. I sin valanalys efter valet 2018 konstaterade Miljöpartiet inte bara att väljarna verkade tycka att partiet inte förstod sig på vanligt folk, utan också att det hade ett mycket svagt stöd på landsbygden.

De har också konstaterat, både efter valet 2014 och valet 2018 att partiet drivit för många frågor och borde fokusera på färre politikområden.

I sitt första Almedalstal pratade Märta Stenevi och klassklyftor och barnfattigdom. Det är ingen tvekan om att dagarna när Miljöpartiet var ett frihetligt grönt parti i mitten som kan samarbeta både högerut och vänsterut, är förbi. Det är i det röda hörnet som Miljöpartiet satt ner sina bopålar.

DAILY Löfvens nio liv?

Aftonbladet Daily med My Rohwedder, Aftonbladets inrikespolitiska kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS