Flygkraschen i Örebro

Han såg planet störta: "Motorn lät ansträngd"

Av: 

TT

NYHETER

Det är ännu oklart vad som orsakat den tragiska flygolyckan i Örebro men det finns flera vittnen. Anders Erlandsson, granne med flygplatsen, såg planet störta mot marken och fångade ljudet av en ansträngd motor på film.

– Det lät inte normalt, så här låter vanligtvis inte de här planen, säger Anders Erlandsson som filmade dottern just när planet störtade.

Han visar filmen med dottern som rider på en häst, då plötsligt det mindre propellerplanet dånar kraftigt över gården.

– Motorn lät väldigt ansträngd. Han gasade nog på så mycket som möjligt i ett försök att ta höjd, säger Anders Erlandsson, som bor knappt en kilometer från flygfältet.

Ingen rök

När Anders vände sig om såg han det mindre propellerplanet gå ner i 80 graders lutning. Motorn verkade fungera. Ingen rök, berättar han. Flygplansvingarna i kraftigt lutning, tillbaka mot flygfältet.

– Något måste ha gått väldigt snett i starten.

Här i den lilla byn Råberga, ett litet samhälle intill Örebro flygplats, är grannarna vana vid dånande flygplan. I alla dess storlekar.

– En Boeing C17 Globemaster, konstaterar Anders samtidigt som jätteplanet dånar in några hundra meter från gården.

Under sommarmånaderna är det fallskärmshopparna som trafikerar luftrummet flitigast. Ett till vardags trevligt inslag på himlen, berättar två andra grannar som TT pratar med.

– Många tror ju att man störs av flygen. Men vi trivs hur bra som helst. Det tar ju bara några sekunder. Sen är det ju rätt fränt när de kommer.

Smäller i marken

Knappt tio sekunder efter att det höga motorljudet kan höras från propellerflygplanet går det att i Anders Erlandssons film höra hur planet smäller i marken.

Kort därefter steg en rökpelare mellan skogsdungarna. Anders begav sig ner till olycksplatsen, dit räddningstjänst och polis redan hade anlänt. Han har delat filmen och gett sitt vittnesmål till polisen.

Men minnet av olyckan är obehagligt.

– Jag grämer mig att jag såg det där planet. Det hade jag gärna haft osett. Den bilden har förföljt mig under dagen, säger Anders Erlandsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter och få lägre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flygkraschen i Örebro

Flygolyckor

Örebro flygplats