Löfvens statssekreterare avgår efter it-skandalen

Av: Simón Bustamante

Publicerad:
Uppdaterad:

Stefan Löfvens högra hand, statssekreterare Emma Lennartsson, avgår efter it-skandalen på Transportstyrelsen, rapporterar DN.

Orsaken ska vara ny information om hur hon hanterat haveriet – och att hon inte förstått allvaret i haveriet.

–  I det här fallet borde jag ha gjort det, säger Emma Lennartsson till DN.

1 av 2 | Foto: Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYR≈N

Statssekreterare Emma Lennartsson ska enligt egen utsago ha fått information om turerna inom Transportstyrelsen först i december 2016.

Nu rapporterar DN att statssekreteraren deltagit i minst två möten innan dess där Säpo informerat om att det pågick en tillsyn mot Transportstyrelsen, men hon ska enligt tidningen inte ha förstått allvaret i händelsen.

Hon ska heller inte ha kommit ihåg att frågan ens tagits upp.

Enligt DN ska ett av dessa två möten ha hållits redan i februari 2016, alltså tio månader tidigare än då Lennartsson uppgav att hon först fick information om it-haveriet. Det andra mötet ska ha ägt rum sex månader senare.

– Det här innebär att jag vid minst två tillfällen har haft tillfälle att ställa följdfrågor. Det har jag inte gjort. Det misstaget gör att jag känner att jag inte kan ha kvar det här jobbet, säger Emma Lennartsson till DN.

Avgår med omedelbar verkan

Vidare säger Emma Lennartsson att hon i vanliga fall brukar reagera på ord som ”problem, konflikt eller motstridiga intressen” på möten som dem hon närvarade på under 2016.

–  Sånt som löper på brukar jag sällan hinna fördjupa mig i. Men i det här fallet borde jag ha gjort det, säger hon till DN.

Statssekreterarens beslut att avgå hanterades under ett extra regeringssammanträde under söndagen. Emma Lennartsson kommer att sluta med omedelbar verkan – och får därmed inget avgångsvederlag.

Hans Wallmark (M), ledamot i försvarsutskottet, menar att det är uppseendeväckande att statsministerns högra hand avgår så plötsligt.

– Jag kan inte dra mig till minnes att man har ett extrainkallat regeringssammanträde en söndag för att sparka en nära medarbetare till statsministern. Det hör till ovanligheterna, för att uttrycka det milt, säger han till Aftonbladet.

Lika anmärkningsvärt tycker Wallmark uppgifterna är om att Lennartsson ska ha deltagit i ytterligare två möten om Transportstyrelsens tillsyn än som tidigare varit känt.

– Kom hon på det först idag på sammanträdet? Finns det andra som behöver justera sina minnesbilder?

”Inte sista kapitlet i den här historien”

Utöver statssekreterarens avgång har även inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) tvingats lämna sina poster efter it-skandalen.

– Det visar på vidden och allvaret i detta, men det är fortfarande fler frågor än svar som kommer fram, säger Hans Wallmark.

Misstroendeförklaringen hänger också fortfarande över försvarsminister Peter Hultqvist (S) – och Wallmark tycker att de nya uppgifterna om Emma Lennartsson snarare har försämrat Hultqvists situation.

– Idag sparkar man en statssekreterare som fått information vid två tillfällen och inte begripit allvaret. Hultqvist har bekräftat att han kände till det hela – om man får gå för att man inte förstått allvaret, vad betyder det då för försvarsministern? säger Hans Wallmark.

– Jag är övertygad om att det här inte är sista kapitlet i den här historien.

Publicerad:

LÄS VIDARE