Kritiserad polischef i söder avgår

Av: Erik Melin, Joakim Magnå, John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

STOCKHOLM/SÄLEN. Annika Stenberg, polischef för region Syd, avgår med omedelbar verkan efter att ha kritiserats hårt av bland annat Polisförbundet.

Klas Friberg, idag regionpolischef i Väst, träder in som tillförordnad chef för region Syd.

– För region Syd behövs nu ny energi och en ny kraft, säger rikspolischef Dan Eliasson till Aftonbladet.

Aftonbladet har tidigare skrivit om hur Polisförbundet krävt Annika Stenbergs avgång. Hon tillträdde som chef för polisens region Syd den 1 januari 2015 i samband med övergången till den nya Polismyndigheten. Nu lämnar hon sin post med omedelbar verkan i samråd med rikspolischef Dan Eliasson.

Rikspolischefen kommenterade avgången under rikskonferensen Folk och försvar i Sälen på måndagen:

– Jag har varit i region syd ett antal gånger under de här två åren, senast nu i december, och vi har jämfört våra intryck Annika Stenberg och jag. Vad jag har sett och vad jag har hört och hon har beskrivit sin lägesbild och så har vi gemensamt kommit fram till att det behövs en ny kraft i region syd för att leda arbetet vidare, säger Dan Eliasson.

”Behövs ny energi”

Han menar att Annika Stenberg och han kommit fram till beslutet efter en ”gemensam diskussion”.

– Man kan inte säga vad var det hon inte klarade. Alla vi ledare vet så klart att vi har utmaningar och saker som fungerar bättre och sämre och för region syd behövs nu ny energi och en ny kraft.

Annika Stenberg, som tidigare haft ledande positioner inom Kronofogden och Skatteverket, blir kvar inom polisen. Hon kommer fortsättningsvis att leda arbetet med att utveckla en strategi för att underlätta kontakten mellan polisen och medborgarna genom en ökad digitalisering.

– Under de senaste två åren har region Syd genomgått ett stort reformarbete. Det har varit två år fyllda med både utmaningar och glädje, men de har också varit oerhört slitsamma. Därför har jag nu kommit till en punkt där jag väljer att lämna över det pågående förnyelsearbetet i regionen för att istället ägna mig åt det område som ligger mig närmast om hjärtat – service till medborgarna, säger hon i ett pressmeddelande.

Missnöje ledde till avgångskrav

Orsaken till det interna missnöjet mot Annika Stenberg är bland annat den långa raden av olösta mord i Malmö. Kritikerna har talat om att dåligt ledarskap i kombination med den nya polisorganisationen bidragit till att få mord klarats upp.

Det utbredda missnöjet ledde till att Polisförbundet i region Syd krävde att Annika Stenberg lämnade sitt uppdrag.

Rikspolischef Dan Eliasson konstaterar i pressmeddelandet att genomförandet av polisreformen i region Syd ”har sammanfallit med en tid av särskilt hög arbetsbelastning genom migration och gränskontroller samt eskalerande grov brottslighet framför allt i Malmö-området”.

– Annika Stenberg har, efter samtal med mig, nu valt att lämna över arbetet i regionen till en ny kraft att fortsätta utvecklingsarbetet för att komma åt den grova gängbrottsligheten, vända utredningsresultatet och öka tryggheten. Det kommer att vara ett fortsatt utmanande uppdrag och jag kommer att följa arbetet noggrant, säger han.

”Extremt svårt”

En källa inom polisen kommenterar avgången för Aftonbladet:

– Annikas uppdrag har redan från början varit extremt svårt. Att tillsättas inför den största omorganisationen inom svensk polis, utan att ha polisiär bakgrund är idioti. Annika har heller inte varit med i arbetet som föregick omorganisationen, vilket inte rikspolischefen heller varit.

– Personal inom myndigheten välkomnar hennes avgång men har inget förtroende för att rikspolischefen ska ro detta i hamn

Ersättare rekryteras

Klas Friberg, regionpolischef i Väst, går nu in som tillförordnad chef för region Syd samtidigt som rekryteringen av en ersättare för Annika Stenberg inleds. Han har tidigare varit chef för länskriminalen i Västra Götaland och chef för Rikskriminalpolisen.

Carina Persson, biträdande regionpolischef i Väst, ersätter Klar Friberg under tiden.

Publicerad: