Vaccinordningen ändras – flera riskgrupper tvingas vänta

Annika, 39, är en av många som nu flyttas bakåt i kön

Uppdaterad 2021-04-27 | Publicerad 2021-04-26

Västra Götalandsregionen har stuvat om i prioriteringsordningen – för att minska det administrativa arbetet.

Annika Eklund, 39, är en av dem med riskfaktorer som nu tvingas vänta till sista fasen innan hon får sitt vaccin.

– Det känns som att någon nu rycker undan mattan för mig, säger hon.

I torsdags, den 22 april, meddelade Västra Götalandsregionen att personer under 60 år med vissa riskfaktorer kommer flyttas till den sista vaccinfasen, där samtliga ovaccinerade personer ingår.

Enbart personer i riskgrupp med tät vårdkontakt, blir inbokade för vaccinering i regionen nu.

– Det här är ett sätt att effektivisera vaccineringen, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götaland.

Kan inte hantera administrationen

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer bör exempelvis personer med diabetes, kronisk hjärt- och kärlsjukdom och Downs syndom få sin första vaccindos nu.

Men vaccineringen kommer ta för lång tid om regionen ska leta upp alla personer i riskgrupp, säger Kristine Rygge.

– Att leta upp personer i riskgrupp för att boka en vaccintid är en av sakerna. Sedan kommer det ta tid att boka av dem som bokat in sig fel. Det är också svårt att avgöra om en riskgrupp är i större risk än en annan.

Annika Eklund, 39, skulle fått vaccin nu. I stället flyttas hon ner i prioritetsordningen.

Prioriterar efter ålder

För att så många som möjligt ska få sitt vaccin, prioriteras man i stället efter ålder. Det innebär att enbart personer från fas 3 i åldern 60–64 kan boka in en tid nu.

– Redan i dag lägger vårdcentralerna ned mycket tid på att boka av, och ålder är direkt relaterat till större risk för allvarlig sjukdom, säger Kristine Rygge.

Den nya planen är att vaccinera personer med riskfaktorer, parallellt med friska personer, från vecka 20. Även då ska ålder prioriteras.

– Vaccinering av fas 3 och fas 4 kommer att ske parallellt och vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Kristine Rygge.

Annika Eklund skulle fått vaccin i fas 3 – nu har hon flyttats till fas 4.

”Känns som att någon rycker undan mattan”

Aftonbladet varit i kontakt med ett flertal personer med riskfaktorer, som bor i Västra Götalandsregionen. Många uttrycker en stor oro och besvikelse över att de nu tvingas vänta till massvaccineringen drar igång, innan de får sitt vaccin.

Annika Eklund, 39, har diabetes typ 1. En av de riskfaktorer som alltså bör inkluderas i fas 3, enligt Folkhälsomyndighetens bedömning.

– Hur jag än vrider och vänder på det här känner jag mig som en egoist, samtidigt som jag ju faktiskt är bedömd som en riskgrupp, säger hon.

Hon bor i Göteborg, tillsammans med sin man och son på 3 år.

– Jag har upplevt en stor oro hela tiden. Vi har mer eller mindre isolerat oss helt sedan pandemin startade, på grund av min diabetes.

Hon uttrycker även en besvikelse över att landets regioner prioriterar olika i vaccinordningen.

– Om jag ska beskriva känslan känns det orättvist för mig som individ, och ojämlikt för riskgrupperna i stort. Jag är i långt ifrån den enda som drabbas nu.

Hon tillägger:

– Jag har verkligen sett fram emot vaccinet. Även om det handlar om några veckor nu, känns det nu som att någon rycker undan mattan för mig.