Var åttonde smittad i värstingarna Sävsjö och Lycksele

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Sävsjö och Lycksele är Sveriges mest coronadrabbade kommuner.

Var åttonde invånare har smittats.

– Vi hade en puckel under fem veckor med jättemånga sjuka. Sedan utbrottet är det en fantastisk resa mot siffrorna du ser i dag, säger kommunalrådet i Lycksele Roland Sjögren (KD).

Hela listan: Så har din kommun drabbats

Åtta procent av befolkningen – 831 883 svenskar – är eller har varit smittade någon gång sedan coronaviruset började spridas i Sverige vecka sex förra året, enligt Folkhälsomyndighetens siffror från i torsdags.

Småländska Sävsjö och västerbottniska Lycksele ligger mycket högre, med 12,5 respektive 12,4 procent drabbade. På tredje plats hamnar Gävle med 11,8 procent smittade.

I näst värst utsatta Lycksele var utvecklingen explosionsartad i februari. På en månad upptäcktes 980 smittade, två tredjedelar av alla totalt 1527 fall som påträffats i kommunen under hela pandemin.

Före och efter februaripuckeln är siffrorna mycket lägre. Senaste veckan hamnade kommunen på 279:e plats i landet med bara nio smittade. Kommunalrådet Roland Sjögren (KD) beskriver de tvära kasten.

Lycksele sjukhus.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH
Lycksele sjukhus.

– Vi fick en samhällsspridning som började i högstadieskolan Finnbacksskolan, det gick väldigt fort. Vi stängde högstadieskolan med några dagars varsel och bedrev hemundervisning ända till påsklovet, berättar Sjögren.

När Aftonbladet skrev att kommunen hade högst smitta i landet vecka fem gjorde invånarna helt om.

– Folk förstod allvaret när vi hamnade på löpsedeln, många blev naturligtvis rädda. Vi hade en coronaavdelning på sjukhuset i Lycksele som i princip inte var nyttjad förut, men helt plötsligt var den fullbelagd.

– Det grep tag i samhället, ”nej men det här är allvarligt”. Det gjorde att vi lyckades bromsa det här, befolkningen började i mycket högre utsträckning använt munskydd, och följt restriktionerna. Vi är jättestolta över att vi ligger på så låg nivå i dag, säger Sjögren.

Än i dag hålls högstadieeleverna isär i olika byggnader, för att så få som möjligt ska mötas.

Foto: Lycksele kommun
Roland Sjögren (KD), kommunalråd i Lycksele.

Även i värst drabbade Sävsjö, där totalt 1461 har smittats hittills under pandemin, stängde högstadieskolorna ett tag, liksom idrottshallar och badhus. Därför är smittonivåerna nu mycket lägre än tidigare.

– Vi har försökt fokusera på ungdomarna, det är där vi ser de höga smittotalen, säger Christer Sjögren (S), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Trots att kommunen haft en jobbig period är han optimist inför framtiden.

– Det rullar på med vaccineringen, nu håller vi på med 65-plussarna. Det känns behagligt.

Kommunerna med minst andel smittade under pandemin är norrbottniska Pajala och västerbottniska Bjurholm, båda med 2,2 procent smittade. Bjurholm är granne med näst värst drabbade Lycksele.

Foto: Privat
Christer Sjögren (S), förste vice ordförande i Sävsjös kommunstyrelse.

Publicerad:

LÄS VIDARE