Astra Zeneca pausar vaccintester på barn

Uppdaterad 2021-04-07 | Publicerad 2021-04-06

University of Oxford pausar testerna av Astra Zenecas vaccin på barn och tonåringar.

De vill ha mer information om biverkningen av blodpropp i kombination med låga nivåer av blodplättar innan prövningen fortsätter.

EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, och Storbritanniens läkemedelsmyndighet, MHRA, väntas komma med besked inom de närmaste dagarna.

University of Oxford pausar testerna av Astra Zenecas vaccin på barn och tonåringar, rapporterar The Wall Street Journal.

Anledningen är att de inväntar mer information från det brittiska läkemedelsverket, MHRA, kring uppgifter om den ovanliga biverkningen innan de fortsätter testerna på barn och tonåringar.

De misstänkta biverkningarna har innefattat blodpropp (tromboser) i kombination med låga nivåer av blodplättar (trombocytopeni) hos ett fåtal vuxna personer.

Studien pausar vaccinering av barn och tonåringar.

Testat på barn i två månader

Den Oxford-ledda testningen startade i mitten av februari med planen att testa vaccinet på över 200 barn och unga mellan 6 och 17 år.

Enligt en talesperson på University of Oxford ska det inte ha uppstått något konkret problem under testningen. Anledningen till pausen är på grund av uppgifterna om att vaccinet i ett fåtal fall tros ha orsakat den ovanliga biverkningen hos ett fåtal vuxna som blivit vaccinerade av Astra Zenecas vaccin.

Utredningar pågår i Storbritannien och Europa för att undersöka kopplingen vilket gör att University of Oxford nu pausar sin prövning.

Företaget vill utreda kopplingarna till blodproppar.

Besked väntas närmaste dagarna

I dagsläget avråder inte EMA från användning av vaccinet. Inte heller Världshälsoorganisationen avråder från Astra Zenecas vaccin då nyttan anses väga upp eventuella risker.

Som en försiktighetsåtgärd har ändå flera länder valt att tillfälligt stoppa vaccineringar med Astra Zenecas vaccin.

EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, och Storbritanniens läkemedelsmyndighet, MHRA, väntas komma med besked inom de närmaste dagarna.

PODD Vaccineringen

Aftonbladet Daily, med Nivette Dawod.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS