21-åring begärs häktad för mord i Hjällbo

Publicerad 2021-06-02

En 21-årig man med kopplingar till ett kriminellt nätverk begärs nu häktad för mordet på en 44-årig man i Hjällbo.

Mannen som sköts, en flerbarnspappa, beskrivs som en hårt arbetande och fredlig man som kan ha fallit offer av misstag.

Det hade kokat i Angered under helgen. Kriminella nätverk hade hamnat i bråk med varandra och fredagskvällen i området Hjällbo slutade i upplopp.

Men på söndagen var det förstärkt polisnärvaro i området och det var mitt på dagen, solen sken, och det mesta av kaoset från helgen kändes utagerat för de boende.

Den 44-årige mannen tog en kaffepaus utanför sin brors butik i Hjällbo när en ung man på cykel plötsligt öppnar eld.

Den 44-årige mannen träffades av flera skott varav ett i huvudet och dog. Ytterligare två män skadades lindrigt.

Den 21-årige misstänkte skytten kunde omhändertas av vittnen. Han misshandlades och fick föras från platsen i ambulans. Han begärs nu häktad för mord, försök till mord och grovt vapenbrott. Hur han ställer sig till brottet är oklart. Hans advokat säger att inställningen till brott kommer att redovisas först under häktningsförhandlingen.

21-åringen ska ha kopplingar till ett kriminellt nätverk i området och kravallerna och den efterföljande skjutningen tros bero på en konflikt mellan två familjegrupperingar i Angered.

Den ena familjen har liknats vid maffia och ska ha ett stort våldskapital. Den andra familjen, som den nu dödade 44-åringen delar efternamn med, beskrivs dock som en familj som främst ska ägna sig åt affärsverksamheter.

Jätteslagsmålet där uppåt 100 personer deltog ska enligt uppgift vara en reaktion på en mindre konflikt. En man från den ena sidan knuffade en yngre kille så att han ramlade av sin moped.

En tongivande person i ett av familjenätverken ska därför under fredagen ha samlat ihop en större skara människor för att hämnas. Men under bråket blev han själv illa misshandlad och det, att han själv blev slagen och kränkt, ska vara skälet till att lördagsmedlingen om vapenvila inte höll.

Den tongivande personen ska ha lejt en yngre person att skjuta mot den andra släkten. På en cykel och beväpnad misstänks den nu anhållne 21-åringen ha cyklat till Hjällbo centrum och öppnat eld.

Den 44-årige mannen som sköts till döds har beskrivits som en arbetssam familjefar, hederlig och snäll.

– Det var helt fel person som sköts, det måste varit det. Han var inte kriminell. Han var skötsam och arbetsam, en engagerad pappa, har en uppgiftslämnare tidigare sagt till Aftonbladet.

Polisen har fortfarande förstärkt bevakning i området då man fruktar hämndattacker.

– Jag förstår att de som bor där är oroliga över att få så grovt våld i närmiljön. Vi är också oroliga, det går inte att utesluta att detta får en fortsättning. Vi gör vårt yttersta för att jobba brottsförebyggande och trygghetsskapande, säger polischefen i Storgöteborg, Erik Nord.

Häktningsförhandlingen hålls 10:00 på torsdagen.

Igår häktades tre män misstänkta för våldsamt upplopp under fredagskvällen. Alla har kopplingar till ett av de kriminella nätverken.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln