Punkten som kan utlösa regeringskris

Uppdaterad 2021-06-21 | Publicerad 2021-06-20

I dag kan statsminister Stefan Löfven och regeringen fällas.

Bakom misstroendeomröstningen finns en av överenskommelserna i Januariavtalet som en avgörande faktor.

Varken Annie Lööf (C) eller Nooshi Dadgostar vill kompromissa om ”Punkt 44”.

Under den blixtinkallade presskonferensen på söndagen presenterade Annie Lööf och Stefan Löfven en kompromiss kring ”punkt 44” i januariavtalet. Kompromissen innebär att bostadsmarknadens parter själva ska få förhandla om hyressättningen på nyproduktioner och om de själva kan nå en lösning ska regeringen gå på den linjen. Till grund för förhandlingarna ska den utredning kring hyressättningen som nu är ute på remiss ligga.

Förhoppningen var att få V att ändra sig om att rösta för att fälla regeringen i den misstroendeomröstningen som är planerad att hållas idag, måndag, klockan 10.

Men V-ledaren Nooshi Dadgostar svalde inte betet. På Twitter kallar hon januaripartiernas nya bud för ”politisk teater” och står fast vid att så länge inte punkt 44 stryks helt och hållet så kommer de att gå vidare med missförtroendet.

Men samtidigt som C vill stoppa en regeringskris är de inte beredda att helt släppa punkt 44 och slopa kravet om att förhandlingarna ska bygga på utredningen.

Statsminister Stefan Löfven (S) med Centerpartiets partiledare Annie Lööf på en blixtinkallad presskonferens på söndagen.

C: ”Väldigt konstigt”

– Det finns ett underlag i den utredning som är ute på remiss. Men vi såg ju på arbetsmarknaden att dess parter kom fram till en delvis annan lösning men i samma riktning som vi hade diskuterat inom januaripartierna. Vi får se vad de kan komma fram till, säger Centerpartiets partisekreterare Mikael Arthursson i Aftonbladet TV.

Dadgostar och V är rädda att förhandlingarna bara är ett sätt att förhala processen för att man ändå kommer landa i fri hyressättning? Kommer man oavsett vad förhandlingarna kommer fram till ha en fri hyressättning?

– V sade för några dagar sedan att de själva ville ha sådana är förhandlingar. Så hur det kan gå över från förhandling till förhalning tycker jag är väldigt konstigt. Man vill rösta bort en regering man egentligen vill ha för att man har lagt fram ett förslag man själv har lagt fram. Jag får det inte att gå ihop.

Kommer ni släppa fram ett förslag som inte innebär fri hyressättning?

– Hittar man ett förslag som de tre parterna är överens om som innebär hur man ska sätta hyrorna för nyproducerade bostäder, då är det vad vi ska gå vidare med.

Marie Linder, Hyresgästföreningens förbundsordförande.

Hyresgästföreningen kritisk

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder är kritisk till januaripartiernas förslag på lösning.

– Förhandlingarna mellan parterna kan inte utgå ifrån en punkt i ett avtal mellan politiska partier. Vi vill förhandla om ett system som utgår ifrån vad som är bra för hyresgästerna, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

Hon understryker att Hyresgästföreningen fortsatt är emot marknadshyror, vilket hon anser att införandet av punkt 44 skulle innebära.

– Så som januariavtalets punkt 44 är formulerad innebär det att regeringen föreslår ett systemskifte till marknadshyror. Därför är det bra att parterna istället ges ansvar för hyressättningen men regeringen måste ge oss det fulla mandatet, säger Marie Linder.

Nooshi Dadgostar på väg till söndagens pressträff i riksdagshuset.