Nyheter

Nära 200 husrannsakningar under Anom-insatsen

Av: 

TT

Fakta om krypteringstjänsten
Fakta om krypteringstjänsten

NYHETER

196 husrannsakningar har gjorts i Sverige under den svenska delen av operation Trojan Shield. Det visar den svenska polisens statistik som nu presenteras efter Anom-insatsen.

Totalt har 700 husrannsakningar gjorts internationellt inom operationen Trojan Shield, som riktat sig mot mot misstänkta nätverkskriminella över hela världen.

Av dessa har 196 alltså gjorts i Sverige mellan september 2020, då den svenska delen av insatsen inleddes, och den 7 juni 2021 då hela operationen avslutades med en koordinerad och omfattande räd mot kriminella i en mängd länder.

Tre ton

Den svenska polisens statistik som precis sammanställts visar att sammanlagt drygt tre ton narkotika beslagtagits inom ramen för den svenska delen av insatsen. Det rör sig om bland annat kokain, hasch och amfetamin. Femton vapen, varav två automatvapen, samt två handgranater och tre fordon har också tagits.

Nära 3,8 miljoner kronor i kontanter som härrör från misstänkta brottsvinster är också en del av beslaget.

Enligt polisen rör det sig inte om några rekordbeslag, men Anom-insatsen syftade till att frihetsberöva strategiska personer och säkra bevisning som kan användas mot dem.

”Styrande aktörer”

”Beslagen är viktiga men inte avgörande i det här arbetet, utan målet var att gripa strategiska individer och de som polisen bedömer vara styrande aktörer i kriminella nätverk. Med ett par undantag har vi frihetsberövat de vi hade som mål att gripa”, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning, i en skriftlig kommentar.

Operationen har varit möjlig då FBI tillsammans med australisk polis kunnat utveckla och föra ut en krypteringstjänst, Anom, bland kriminella, som använt den i tron om att det varit en säker kommunikationsmetod. I själva verket kunde polisen ta del av alla meddelanden som skickats, och därmed få kännedom om brottsplaner och nätverk.

ANNONS EXTERN LÄNK

REA hos Åhléns – upp till 50 % rabatt på massor av varor!

Åhlens

Publisert: