Grekisk premiärminister förnekar mörkläggning

TT-AFP

Publicerad 2021-02-25

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis.

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis går till motangrepp mot dem som anklagar honom för att försöka mörklägga anklagelser om sexuella övergrepp.

Anklagelserna rör en uppsatt teaterperson som anställts av regeringen.

Det utpekade personen har anklagats för våldtäkt, även på underåriga. Personen lämnade sin anställning i början av februari, med hänvisning till "ett förgiftat klimat av rykten, insinuationer och läckor". Han hålls häktad sedan ett par dagar tillbaka.

Mitsotakis, från partiet Ny demokrati, gick hårt ut i parlamentet på torsdagen och sade att opposition understödd av medier drev det allmänna samtalet in i "ett träsk", och att man spred "demagogiskt gift".

Oppositionen anklagar regeringen för att försöka mörklägga fallet. Oppositionsledaren Alexis Tsipras, partiledare för Syriza, anklagar premiärministern för "hyckleri" och säger att fallet växer till "en omfattande skandal som inkluderar mörkläggning".

Premiärminister Mitsotakis har samtidigt utlovat juridiska förändringar som gör det enklare för personer som säger att de utsatts för sexualbrott att anmäla brotten.