Stort åtal om bilder och hot på Snapchat

Av: TT

Publicerad:
Mannen tog kontakt med flickor på appen Snapchat och förmådde dem att skicka nakenbilder på sig själva. Men de fick inga pengar, som mannen lovat. I stället hotade han att sprida bilderna – om han inte fick fler. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad
Mannen tog kontakt med flickor på appen Snapchat och förmådde dem att skicka nakenbilder på sig själva. Men de fick inga pengar, som mannen lovat. I stället hotade han att sprida bilderna – om han inte fick fler. Arkivbild.

Flickorna som skickat nakenbilder på Snapchat trodde att bilderna inte sparades. Men mottagaren hade en app som sparade bilder i smyg, och hotade sedan att sprida dem vidare.

Nu åtalas en man för att ha utnyttjat en lång rad flickor för sexposering.

Åtalet vid Skaraborgs tingsrätt kommer totalt att omfatta ett 70-tal brottsoffer på olika håll i landet. De flesta är flickor som var mellan 10 och 17 år när de lurades att skicka bilder på Snapchat till den nu åtalade 29-årige mannen.

– Det här är väldigt fult. Många drabbade är jätteunga, och många har mått jättedåligt, säger kammaråklagare Ylva Lundgren.

Hon har lämnat in åtal i omgångar. De sista kommer på onsdag. 29-åringen har erkänt i många fall.

Bland de sista åtalen finns några liknande brott som gått till på ett annorlunda sätt.

Nakenbilder på skola

För två år sedan utreddes nakenbilder som tagits i flickornas omklädningsrum på en högstadieskola i Västergötland. Bilderna skickades från elev till elev.

– Det var jättejobbigt för skolan, och för flickorna som inte vågade duscha eller byta om på skolan, säger Ylva Lundgren.

Nu har ett Snapchat-namn som förekom i utredningen om skolan kunnat knytas till 29-åringen, som i dessa fall åtalas för anstiftan till kränkande fotografering.

– Han har tvingat eller på något annat sätt förmått en person, antagligen en elev på skolan, att ta bilderna, hävdar åklagaren.

Spårade ett namn

Spårning av identiteter på nätet har varit central i utredningen om 29-åringen.

– Det började med ett Snapchat-namn från en polisanmälan i Stockholm, säger Ylva Lundgren.

Namnet kunde spåras till 29-åringen i Västsverige, och så började härvan rullas upp.

– Vid husrannsakan hos mannen hittades en mobil med bilder på de flesta av brottsoffren i utredningen.

– Det normala om man tar en screenshot på en bild i Snapchat är att den andra personen ser att man gör det. Men den åtalade hade en app installerad som gjorde att han kunde spara i smyg, säger Ylva Lundgren.

Lovades pengar

Flickorna hade lovats ersättning, i de flesta fall pengar, för bilderna de skickade på sig själva – helt eller delvis nakna. Men 29-åringen skickade inga pengar.

I stället återkom mannen med hot om att sprida bilderna vidare, till flickans klasskamrater, vänner eller familj. Om han inte fick fler bilder.

– Han har varit noga med att bilderna skulle tas så att man såg flickornas ansikten, påpekar åklagaren.

När hotmeddelandet kom reagerade flickorna på olika sätt.

– Några blockade honom direkt och gjorde inget mer. Andra skickade i stället fler bilder, som han bad om. Några har skickat jättemånga bilder, och även filmer.

Många identiteter

29-åringen har använt en lång rad användarnamn på Snapchat.

– Han har uppträtt på olika sätt som de olika personerna, säger Ylva Lundgren.

De åtalade har erkänt mycket av det han anklagas för.

– Han har under förhör lämnat en del förklaringar, säger Thomas Berner, som är mannens advokat.

Rättegången planeras starta 23 september och pågå i minst sju veckor. Många åtalspunkter gäller grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Våldtäkt mot barn

I två fall kommer 29-åringen att åtalas för våldtäkt mot barn.

Han åtalas även för kränkande fotografering av några vuxna kvinnor.

Bara några få brottsoffer kommer till förhandlingen i Skaraborgs tingsrätt.

– Många kommer att förhöras via länk från olika platser i landet. Om brottsoffren varit under 15 år spelar vi upp barnförhör i rätten. I vissa fall, där mannen helt erkänt och det även finns annan bevisning, har jag inte åberopat något förhör med den drabbade, säger kammaråklagare Ylva Lundgren.

Publicerad: