V om Löfvens löfte: ”Gå till botten med Attendo”

Statsministern pressad efter Aftonbladets avslöjande om bonusar

Uppdaterad 2021-05-07 | Publicerad 2021-05-06

Stefan Löfven (S) pressas efter Aftonbladets avslöjande om Attendos bonusmiljoner.

Enligt V-ledaren Nooshi Dadgostar lovade statsministern att gå till botten med uppgifterna.

– Det här är en väldigt stor skandal, säger hon.

Aftonbladet har under de senaste veckorna granskat Attendo och bland annat avslöjat hur miljonbonusar delats ut till sex toppchefer för 2020 – samtidigt som vårdjätten fått 120 miljoner kronor i coronastöd av skattebetalarna.

Granskningen har väckt starka reaktioner – och V-ledaren Nooshi Dadgostar har uppgett att hon vill dra tillbaka Attendos tillstånd att få verka inom äldrevården.

Under ett möte mellan ledarna för riksdagspartierna på onsdagseftermiddagen pressade Dadgostar statsministern om Aftonbladets avslöjande.

Hennes krav är att vårdjätten ska betala tillbaka åtminstone delar av coronastödet de mottagit.

Vänsterpariets partiledare Nooshi Dadgostar kräver att Attendo betalar tillbaka

Hon frågade hur Löfven tänkte agera. Dadgostar sammanfattar svaret så här:

– Statsministern var positivt inställd till att som ett första steg kräva en förklaring och en redovisning av allt krisstöd de fått.

Hon fortsätter:

– Han sa att de ska gå till botten med det och följa upp det. Jag tycker egentligen inte att det räcker utan då får man också kräva en genomlysning över alla omsorgsföretag och absolut en återbetalning.

Aftonbladet har sökt Löfven för en kommentar. Pressekreteraren Maria Soläng skriver i ett sms:

”Vi brukar inte kommentera vad som sägs på de där mötena. Men det du återger låter ungefär som det som socialministern tidigare har sagt. Så jag hänvisar dig till Lena Hallengren”.

”Människor är väldigt förbannade”

Nooshi Dadgostar uppger att hon nog aldrig fått så många reaktioner som efter sitt tidigare uttalande i Aftonbladet om att Attendo ”förbrukat sin rätt att finnas i den här verksamheten”.

– Jag tror att alla partier måste veta att människor är väldigt förbannade. Det märker jag nu.

Coronastödet skulle bland annat gå till kohortvård, att separera friska och smittade. En granskning av Sveriges Radios Ekot avslöjade att kohortvården inte bedrevs fullt ut på ett av Attendos äldreboenden i Stockholm – tvärt emot vad som garanterats. 

– Jag är angelägen om att den här frågan måste drivas vidare. Det här är en väldigt stor skandal som ni har visat på och som Ekot har visat på, säger Dadgostar.