Kommunal dildo ska minska smittspridning

Står upp för avstånd

Publicerad 2020-10-03

En rosa dildo ska tränga igenom mediebruset och påminna invånarna om att hålla avstånd.

Kommunens coronakampanj har väckt ont blod bland upprörda föräldrar – men kommundirektören menar att tilltaget blivit lyckat.

– Ja, vi har ju fått uppmärksamhet, säger Randi Graungaard till SVT.

När Tierps kommun i går spred bilden på en rosa dildo med texten ”Sällskapssjuk? Håll avstånd!” var det flera som satte kaffet i vrångstrupen.

Åtminstone sett till vissa reaktioner som kampanjen väckt på sociala medier.

En del menar att kommunens påhitt är oansvarigt, med tanke på att bilden kan ses av barn. Någon går så långt som att hävda att kommunen normaliserar porr bland unga.

Andra hyllar kommunen med hejarop som ”Klockrent!” och ”Det är sånt här som gör att jag skulle kunna flytta till er”.

Kommundirektör Randi Graungaard vänder sig emot att kampanjen skulle ha någon skadlig effekt.

”Föräldrar måste ta ansvar”

Kommunen har tidigare spridit bilder på en tumstock för att påminna om rekommendationerna kring fysisk distansering, men då smittspridningen just nu ökar främst bland unga valde man en ny strategi för att fånga upp målgruppen, säger Graungaard till SVT Uppsala.

– Vi har gjort ett medvetet kanalval att inte publicera just den här delen av kampanjen på andra platser än i sociala medier. Barn finns på sociala medier men vad de gör där måste även föräldrar ta ansvar för. Och Facebook har en åldersgräns.

På frågan om hon anser att den oväntade strategin för att påminna coronatrötta medborgare om att pandemin inte är över blivit lyckad, är svaret ja.

– Ja, än så länge har vi ju fått uppmärksamhet kring frågan att hålla avstånd, konstaterar hon till SVT.