700 provsvar saknas i Skåne

Publicerad 2020-09-24

Provsvar för självtestkit.

Ett hundratal personer som självtestade sig för covid-19 den 15 september har inte fått svar än.

700 provsvar tappats bort och regionen utreder just nu vad som har gått fel, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

– Vi har löpande kontakt med de ansvariga externa leverantörerna som utreder vad som gått fel, säger Mattias Waldeck, regionens biträdande smittskyddsläkare, i pressmeddelandet.

Totalt 60 000 personer har självtestat sig i regionen sedan funktionen infördes i juli. Antalet personer som testar sig har ökat successivt och därför har testkapaciteten förstärkts. Nu kan upp till 17 500 tester analyseras varje vecka.

Av de personer som lämnade in självtester den 15 september saknas dock nu 700 svar. Detta innebär att deras provsvar uteblivit på 1177.se.

– Naturligtvis kan det hända att enstaka prov inte går att analysera eller koppla till någon person. Oftast beror det på den mänskliga faktorn. Men den här händelsen är unik och vi diskuterar nu med våra leverantörer för att göra processen ännu säkrare, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, i pressmeddelandet.

Vanligtvis ska provsvarstiden ta en till tre dagar. Om man inte fått provsvar inom tre dagar uppmanas man beställa ett nytt test och ta kontakt med supporten på 1177.se.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln