Ljusning för internationella adoptioner

Marcus Alexandersson/TT

Publicerad 2020-09-20

Adoptionsläget ser allt bättre ut efter en coronapåverkad vår, enligt de tre svenska organisationer som förmedlar internationella barnadoptioner. Arkivbild.

Pandemin pausade världen. Och med den adoptionsplanerna för många par och barn. Men nu syns en ljusning.

– Vi ser små tecken på att länderna öppnar upp, säger Kerstin Gedung, verksamhetschef på Adoptionscentrum.

En adoptionsprocess är lång och kan vara ansträngande, även utan att tvingas kalkylera in en global smitta.

– Det som fortfarande är svårt, och det är faktiskt mycket svårt, gäller de som har fått barnbesked. Vi har drygt 60 som har barnbesked men som ännu inte har kunnat komma iväg och hämta sina barn och det är ju fruktansvärt jobbigt för de här personerna, säger Kerstin Gedung och fortsätter:

– Samtidigt är det ju barnen som drabbas hårdast då väntetiden för att få sin nya familj blivit längre.

Bilden av oklar väntetid delas även av Barnen framför allt och Barnens vänner, de två övriga organisationer i Sverige som förmedlar internationella barnadoptioner.

– Det mest komplicerade för oss är Indien. Vi har två familjer som är kvar där, och som har varit där sedan årsskiftet, säger Ann-Charlotte Särnbratt, tillförordnad verksamhetschef på Barnen framför allt.

Fungerande matchning

Trots svårigheter att komma iväg och vissa problem med karantänsregler så fortgår andra delar.

– Arbetet i många länder fortsätter. Det innebär att de som håller på att adoptera får barnbesked, så säger vi på vårt språk. Alltså man får besked att man har matchats med ett barn, det arbetet tickar på riktigt bra nu, säger Kerstin Gedung.

Mona Berglund, informatör på Barnens vänner, säger att en svårighet under pandemins första månader var att få praktiska svar på hur resor, karantänsregler, hotell och försäkringar fungerade.

– En sak som har hjälpt är att många försäkringsbolag har godkänt att adoptionsresor är nödvändiga resor. Sedan har det blivit tydligare med det praktiska som boende för karantän, visum och flyg.

Lång process

– Det är mycket mer jobb med det. För familjerna innebär den här perioden, förutom att de fått vänta extra länge, också mycket mer kostnader att ta hänsyn till för att få hämta sina barn, säger Ann-Charlotte Särnbratt.

Mona Berglund poängterar att situationen varierar kraftigt från fall till fall.

– Man måste komma ihåg att det fortfarande är väldigt speciellt att resa i nuläget, säger hon.

Även Adoptionscentrum och Barnen framför allt stämmer in i den beskrivningen.

– Hela processen är ganska lång. Jag tror inte att pandemin stoppar dem som är på väg in. Min bild är även att många tänker att det mesta kommer återgå till det normala inom något halvår. Vi ser inte någon nedgång i intresset för att adoptera, säger Kerstin Gedung.