Larmet: Grönland och Antarktis redan i ”värsta scenario”-läget

Uppdaterad 2020-09-10 | Publicerad 2020-09-09

Grönlands och Antarktis isar smälter allt snabbare.

Havsnivåhöjningen följer nu FN:s värsta scenario-kurva.

– Vi är oförberedda på de risker som havsnivåhöjningen medför, säger klimatforskaren Tom Slater i ett uttalande.

Under 2020 har larmrapporterna från världens glaciärer duggat allt tätare.

Samtidigt som varmt vatten trängt in under Antarktis så kallade ”domedagsglaciärer” har Arktis drabbats av en långvarig extremhetta, med omfattande bränder som följd.

Enligt en studie från i augusti har den grönländska inlandsisen nu nått en punkt utan återvändo – där den fortsätter att smälta även om klimatförändringarna bromsas in.

Is flyter utanför kusten i Nuuk, Grönland.

På måndagen publicerade en grupp forskare från University of Leeds en ny artikel i tidskriften Nature Climate Change som bekräftar att isarna på just Grönland och Antarktis smälter i rekordfart.

Studien har jämfört de senaste satellitbilderna över ismassorna med kalkyler från klimatmodeller.

Forskarna varnar nu för att den åtföljande havsnivåhöjningen ligger i nivå med värsta scenariot i FN:s klimatpanel IPCC:s femte rapport.

Värre än väntat

– Även om vi förväntade oss att istäckena skulle förlora allt mer is som en följd av uppvärmningen av haven och atmosfären är takten som smältningen accelererar snabbare än något vi kunnat föreställa oss, säger den ledande forskaren bakom studien, Tom Slater vid University of Leeds i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Smältningen överskrider de klimatmodeller vi använder som vägledning och vi är oförberedda på de risker som havsnivåhöjningen medför.

Drabbar 16 miljoner

Hittills har de smältande isarna på Grönland och Antarktis lett till 1,8 centimeter högre havsnivåer sedan 1990-talet, enligt studien.

Om det fortsätter i samma takt kommer isarna på Grönland och Antarktis ensamma att ha bidragit till att höja havsnivån med ytterligare 17 centimeter till vid seklets slut – något som kommer att exponera ytterligare 16 miljoner människor på jorden för årliga översvämningar.

Bild från 2017 som visar hur en glacier på Grönland smälter ner i en fjord.

Medförfattaren Anna Hogg varnar för följderna av en så kraftig havsnivåhöjning:

– Det är tillräckligt för att dubbla frekvensen av översvämningar i många av världens största kustnära städer.

Krävs ny modell

Utöver Grönland och Antarktis smälter tusentals andra glaciärer på jorden – och bidrar till stigande havsnivåer. Dessutom stiger havsnivåerna till följd av att vattnet expanderar då det blir varmare.

Att kunna beräkna havsnivåhöjningen är centralt för att världens regeringar ska kunna planera för att möta klimathotet. Enligt Tom Slater kommer man nu att behöva ta fram ett nytt värsta scenario för havsnivåhöjningen, rapporterar AFP.

Följ ämnen i artikeln