Skräcksiffrorna från Kina – 89 procent smittade i miljonprovinsen

Publicerad 2023-01-09

Den stora smittspridningen fortsätter i Kina.

Hälsokommissionen i Henan slår nu larm om den allvarliga situationen i provinsen.

89 procent av invånarna har blivit sjuka.

Kina har efter flera år nu lättat på coronarestriktionerna i landet. Invånarna behöver inte längre ta hänsyn till lockdowns, karantän och masstestningar. Dessutom har Kina öppnat sina gränser och tagit bort kraven för personer som reser in i landet.

Nu uppger Kan Quancheng, chef för provinsen Henans hälsokommission, att smittspridningen i området är väldigt stor, enligt TT. Runt 89 procent av befolkningen i provinsen ska ha smittats med covid-19.

Henan är Kinas tredje mest folkrika provins och ligger i landets centrala delar. Om de nya kinesiska siffrorna stämmer skulle det innebära att runt 88,4 miljoner människor har smittats.

BBC uppmärksammar att de nya siffrorna från Henan skiljer sig kraftigt från statistiken över hur det ser ut i resten av landet. Enligt den nationella statistiken har 120 000 personer smittats sedan man slopade restriktionerna i december.

Henanprovinsen har runt 100 miljoner invånare.

Tre dödsfall under helgen

Världshälsorganisationen WHO har tidigare varnat för att landets officiella siffror inte stämmer överens med de egentliga effekterna av den stora smittspridningen. Detta efter att regeringen beslutade att sluta publicera daglig statistik om coronaviruset.

Under måndagen rapporterade Kina att endast tre personer dött i covid-19 under helgen, rapporterar Reuters.

Den kommande tiden väntas smittspridningen bli ännu större. Efter att Kina slopat sina restriktioner går man in i en period där totalt två miljarder människor väntas resa in och ut ur landet de kommande 40 dagarna.

I slutet av januari firar landet in det kinesiska nyåret och miljontals kineser väntas då resa från storstäder till landsbygden för att besöka släktingar.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln