Trumps beslut nära att förstöra operationen mot Baghdadi

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En nöjd Donald Trump berättade i går att terrorledaren Abu Bakr al-Baghdadi dödats i en amerikansk räd.

Men nu uppger New York Times att presidentens tillbakadragande av styrkor i nordöstra Syrien i början av oktober höll på att omkullkasta hela operationen.

Det abrupta beslutet ska ha tvingat Pentagon att snabba på planerna för den riskfyllda nattliga räden mot IS-ledaren.

Den amerikanska presidenten höll en ovanligt detaljerad presskonferens om att Abu Bakr al-Baghdadi sprängt sig själv, efter att amerikanska styrkor slagit till mot IS-ledarens gömställe i nordvästra Syrien.

– Han dog inte som någon hjälte, han grät och dog som en hund, som en fegis, sa Donald Trump bland annat vid en presskonferens i går.

Samtidigt som detaljerna blir allt fler om hur terrorledaren kunde lokaliseras och dödas, bland annat genom att en av hans fruar pekade ut gömstället, avslöjar tidningen New York Times att den noga planerade operationen höll på att förstöras – av Trump.

Befälhavare pressades

Det var Trumps hastiga beslut om att dra tillbaka amerikanska styrkor från norra Syrien, som snabbt följdes av Turkiets offensiv mot området, som innebar störningar i planeringen för Pentagon.

1 av 4 | Foto: SHEALAH CRAIGHEAD/ AP
President Trump, vicepresident Mike Pence och general Mark A. Milley kunde följa hela anfallet i realtid då ett högtflygande spaningsflygplan filmade hela händelseförloppet ovanifrån.

Amerikanska befälhavare på marken i Syrien ska ha blivit pressade att snabbare genomföra operationen innan den stora förändringen av amerikanska militära resurser skulle ske, enligt de källor som NYT har pratat med.

Trump kände till CIA:s sökande efter terrorledaren, och blev kontinuerligt uppdaterad om läget. Uppgiften om att al-Baghdadi befann sig i nordvästra Syrien, som domineras av IS-rivaliserande terrorgruppen al-Qaida, ska underrättelsetjänsten ha haft sedan i somras. Det är oklart om den amerikanska presidenten tog dessa uppgifter i beaktande när han bestämde att USA skulle lämna Syrien, skriver tidningen.

Skedde trots Trumps ageranden

Man skriver också att: ”al-Baghdadis död skedde trots, inte tack vare, Trumps ageranden”.

En annan kärnfråga som förändrades drastiskt med Trumps truppförflyttningar var kurdernas förtroende för den amerikanska militären.

Efter att CIA fått tipset om att Baghdadi fanns i Idlibprovinsen, närmare bestämt i området Barisha, arbetade man nära irakisk och kurdisk underrättelsetjänst för att ringa in terrorledaren. Trots beslutet om amerikanernas tillbakadragande den 6 oktober, som sågs som en dolkstöt i ryggen av de kurder som tillsammans med USA stridit för att besegra IS, så fortsatte kurderna att delge CIA information.

Enligt en av NYT:s källor var det de syriska och irakiska kurderna som delgav CIA absolut mest underrättelseinformation inför operationen mot al-Baghdadi.

Det var i torsdags som Trump gav grönt ljus för operationen mot den fruktade IS-ledaren. Hela operationen, som skedde natten mot söndagen, tog två timmar. al-Baghdadi dog genom att spränga sig själv och tre av sina barn med en bombväst.

Publicerad:

LÄS VIDARE