Ryssland godkänner omstritt läkemedel

TT-AFP

Publicerad 2020-04-17

Malariamedicinen hydroxiklorikin godkänns av den ryska regeringen mot virussjukdomen covid-19. Arkivbild.

Rysslands regering godkänner hydroxiklorikin, en substans i malarialäkemedel, för behandling av coronasmittade patienter.

Beslutet strider mot internationella farhågor om hur säker och effektiv substansen är mot covid-19.

Det ryska beskedet följer sedan Kina donerat över 68 000 tablettförpackningar, vilket i sin tur föregicks av ett telefonsamtal mellan presidenterna Vladimir Putin och Xi Jinping på torsdagskvällen.

Tabletterna ska skickas till sjukhus som vårdar patienter med positiva testsvar för coronavirus eller som misstänks bära på smittan. Hur läkemedlet verkar ska övervakas av den ryska hälsomyndigheten.

Svåra biverkningar

Hydroxiklorokin och klorokin har under årtionden använts mot malaria. Båda testas världen runt för att få svar på om substanserna är lämpliga i behandlingen av virussjukdomen covid-19.

Svåra biverkningar är kända. Så här ser svenska Läkemedelsverket på saken:

"Tillgängliga data om effekt och säkerhet vid behandling av covid-19 med klorokin och hydroxiklorikin är i nuläget mycket begränsade. Behandling av patienter med covid-19 med dessa läkemedel bör därför i nuläget ske inom kliniska studier."

USA:s president Donald Trump är en stor förespråkare av klorokin i coronakampen. Substansen skulle kunna bli "en av de viktigaste milstolparna i medicinhistorien", har han twittrat.

Moskva varnar

På fredagen registrerade Ryssland 32 008 personer smittade av coronavirus, en ökning med 4 070 under det senaste dygnet – flest hittills. Antalet döda i covid-19 var 273, en ökning med 41.

Moskva, Europas största stad med tolv miljoner invånare, är nedstängd sedan slutet av mars. Men många moskoviter gäckar restriktionerna och vice borgmästaren Anastasia Rakova varnar för svåra tider.

"Kulmen på sjukligheten kommer troligen om två, tre veckor", säger hon i en video utlagd i sociala medier.