Tegnell: ”Inte personligt ansvarig för fler äldre smittade”

Publicerad 2020-04-02

Statsepidemiolog Anders Tegnell ser det som ett misslyckande att covid-19 tagit sig in i stor skala på landets äldreboenden.

Men han tycker inte att han har något personligt ansvar för misslyckandet.

– Vi har alla ett kollektivt ansvar i samhället för att skydda de äldre, säger han.

På Folkhälsomyndighetens presskonferens under torsdagen konstaterade statsepidemiolog Anders Tegnell att nästan hälften av alla nya sjukvårdsfall av covid-19 gällde de allra äldsta.

– Det är väldigt olyckligt. Det kommer att ge väldigt stora effekter på dödlighet och belastning på intensivvården.

Efter presskonferensen fick Aftonbladet en intervju med statsepidemiologen.

Smittan finns nu på äldreboenden i uppemot 90 svenska kommuner, enligt Sveriges Radios Eko-redaktion. Hur allvarligt är det?

– Det är förstås väldigt allvarligt. Det här är en grupp som är viktig att skydda, för de blir tyvärr ofta väldigt sjuka. Större delen av antalet dödsfall vi ser händer i den gruppen.

Ett enda vårdföretag i Stockholms-regionen har 230 covid-19-sjuka på äldreboenden, varav 50 har avlidit, rapporterar SVT. Hur reagerar du på det?

– Just i den här situationen hade vi verkligen hoppats att man kunde ha varit bättre på att skydda dem. Alla som håller på med äldrevård måste jobba mer på att skydda den här gruppen.

Är det ett misslyckande att smittan har fått fäste på landets äldreboenden?

– Ja, det får man väl ändå säga. Det är inte fantastiskt stora mängder med personer som blir sjuka och avlider i Sverige, så vi har lyckats till viss del, men jag tror att vi kan bli ännu bättre.

Har du ett eget personligt ansvar för detta?

– Nej, det är många som jobbar med de här frågorna. Vi har alla ett kollektivt ansvar i samhället för att skydda de äldre.

Kom regeringens förbud mot besök på äldreboenden från 1 april för sent?

– Nej, det fanns väldigt tydliga rekommendationer innan, vi var extremt tydliga med vad som gällde.

Men förbudet kunde ju ha kommit tidigare?

– Ja, men jag är väldigt tveksam till att det hade gjort någon större skillnad, eftersom det redan fanns väldigt tydliga signaler om vad som var viktigt att göra.

Det låter på dig som att det inte behövdes något förbud?

Absolut, det behövs ett förbud. Ett förbud är en väldigt tydlig signal från regeringens och statens sida att det här är grupper som vi vill skydda ordentligt.

Befaras antalet döda bli högre för att coronasmittan nu har tagit sig in i den äldre åldersgruppen?

– Ja, det är nog tyvärr en konsekvens som vi måste räkna med

Sverige har sett en kraftig ökning av dödsfall i covid-19 de senaste dagarna. Börjar den svenska kurvan likna det som hänt i Italien eller Spanien?

– Nej.

Tusen svenskar dog av influensa vintern 2017/18. Kommer dödsfallen totalt att öka, eller är de som dör i covid-19 i stor utsträckning samma som skulle ha dött av säsongsinfluensa?

– Vi håller på att titta på det. För influensa har vi ett speciellt analysverktyg för att titta på vad vi kallar överdödlighet. Vi håller på att göra samma sak nu för att se om influensa- och covid-säsongen som helhet kommer att skilja sig från våra tidigare influensasäsonger. Men det är för tidigt att säga något om det i dag.