IVA-läkaren: ”Platå betyder inte stabilt”

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-04-23

Dödsfall och IVA-fall beskrivs som de ligger på en platå.

Men när Karin Hildebrand, intensivvårdsläkare på Södersjukhuset, berättar om sin vardag vill hon betona en sak:

– Platå i vården betyder att belastningen är extremt högt, känslan är inte att det är stabilt, säger hon i Aktuellt i SVT.

I dag redovisade återigen Folkhälsomyndigheten statistik för döda, IVA-vårdade och bekräftade fall i Sverige.

Bilden är liknande den som målats upp de senaste dagarna.

– Tittar vi på medelvärdet över sju dagar ligger det stabilt, sa Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.

Men platå är, precis som myndigheterna tryckt på, inte detsamma som en lättnad och förbättring. Något som också IVA-läkaren Karin Hildebrand vittnade om i Aktuellt i SVT under torsdagskvällen.

– Jag skulle vilja nyansera ordet platå lite, jag tänker att det kan indikera stabilitet. Men i vården är belastningen extremt hög, känslan är att det inte är stabilt. Vi jobbar långa dagar, många dagar och vet inte om vi kommer få semester, säger hon.

Hon berättar att rädslan krupit närmare henne i jobbvardagen på Södersjukhuset efter att en sjuksköterska i 40-årsåldern dött i sviterna av covid-19. Samtidigt trängs det med oron över att man inte ska orka vara alert nog när minsta händelse på IVA kan vara livshotande för en patient.

– De är väldigt sköra, det kan räcka med att vi vänder en patient i sängen eller att någon hostar så kan syresättningen gå ner till livshotande nivåer, det krävs att man är på tårna, säger Karin Hildebrand som också bekräftar bilden av den vanligaste typen av patient som hon ser på intensiven.

– Det är en man med högt BMI på över 30.


PODD Så nedmonterades Sveriges beredskap

Den svenska beredskapen har monterats ned rejält de senaste åren. Skälet är att vi inte känt oss hotade av en främmande makt. Därför har vi inte längre stora lager av till exempel skyddsutrustning och mediciner. Så hur ser beredskapen ut i landet och hur beredda var vi på den kris som vi nu går igenom? Det handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen