Marocko

Tre nya flygödlearter upptäckta

Av: 

TT

En forskargrupp har hittat spår av tre nya flygödlearter. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

NYHETER

Flygödlorna, pterosaurierna, var de största flygande djur som existerat på jorden. Nu har forskare upptäckt tre nya arter i dagens Marocko.

De nya arterna tros ha levt i Sahara för över 100 miljoner år sedan, skriver The Guardian.

Fynden, som bland annat består av käkben och tänder, gjordes av en forskargrupp från USA och Marocko, i Marockos sydöstra delar.

De flygande dinosaurierna som hittats tros ha haft ett vingspann på upp till fyra meter, och levde sannolikt på att jaga fisk. Det stora vingspannet gjorde att de kunde jaga sina byten över stora ytor, likt dagens albatross och kondor.

"Dessa luftburna fiskare fångade sina byten under flygturen med hjälp av en dödlig uppsättning av stora spikliknande tänder", säger en talesperson för forskargruppen, uppger The Guardian.

Pterosauriierna levde under jordens medeltid, från mitten av triasperioden till slutet av kritperioden för 228 till 66 miljoner år sedan. De tillhör samma gren på släktträdet som dinosaurier och fåglar, men en annan sidogren. Över 200 släkten med många fler arter är kända.

En påtaglig storleksökning ägde rum från de äldsta till de yngsta arterna, där de största kunde ha ett vingspann på upp till tolv meter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Flygödlor sätter ljus på fjädrarnas ursprung

ÄMNEN I ARTIKELN

Marocko

Dinosaurier

Djur & natur