Bolsonaro slår tillbaka om coronasmitta

Publicerad 2020-03-13

Ett första prov tyder på att Brasiliens president har smittats med det nya coronaviruset, uppger källor för den brasilianska tidningen O Dia.

Men Jair Bolsonaro svarar att han testat negativt.

I helgen skakade presidenten hand med Donald Trump.

Tidningen O Dia rapporterade att Jair Bolsonaros första test visat positivt för corona, enligt källor inom presidentkansliet. "Det är ett spänt läge", skriver tidningen.

Jair Bolsonaro svarar på Twitter att han testat negativt, och att man inte ska tro på medias ”fake News”.

Berättade med munskydd

Sent på torsdagskvällen svensk tid kopplade Jair Bolsonaro upp en livesändning från sitt kontor, flankerad av två medarbetare. Alla tre hade på sig munskydd eller andningsmask.

För tittarna berättade presidenten att han testats för coronaviruset. Anledningen är att hans kommunikationschef konstaterats vara smittad efter att de gemensamt besökt USA:s president Donald Trump i USA.

– Jag använder munskydd eftersom en i vårt resesällskap testade positivt i São Paulo sedan vi kommit tillbaka från vår senaste resa till USA, säger Bolsonaro i livesändningen.

Ministrar testade

Flera ministrar som var med på resan uppges också ha testats för viruset och provresultaten väntas inom kort.

Delegationen besökte Trumps residens Mar-a-Lago i Florida i helgen. På en bild syns den nu smittade kommunikationschefen posera sida vid sida med USA:s president.

– Jag hörde något om det där. Vi åt middag tillsammans i Florida, i Mar-a-Lago, med hela delegationen. Jag vet inte om pressekreteraren var där. Om han var där så var han där. Men vi gjorde inget särskilt ovanligt, kommenterade Trump situationen till reportrar i Vita huset.

– Låt oss säga så här: Jag är inte orolig.

Brasiliens president Jair Bolsonaro skakar hand med USA:s president Donald Trump den 8 mars.

Trump inte testad

Vita huset har meddelat att Trump och Pence "knappt" hade någon kontakt med den brasilianske kommunikationschefen och att det inte finns några skäl att testa dem.

64-årige Bolsonaro har tidigare försökt tona ner pandemin och sagt att den är överdriven. Men under torsdagen ställde han in en inrikesresa och presidentens kansli säger att återgärder vidtagits för att värna hans hälsa.

Bolsonaro utsattes för en knivattack under valkampanjen 2018 och skadades svårt. Han har genomgått flera bukoperationer sedan dess.

På en bild som Fábio Wajngarten, den brasilianske presidenten Jair Bolsonaros kommunikationschef, lagt upp på Instagram syns han posera till höger om USA:s president Donald Trump. Wajngarten har nu testats positivt för coronaviruset.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen