Vill införa säkerhetszoner – för abortmotståndare

Publicerad 2020-02-08

MANCHESTER. Abortmotståndet har trappats upp i Storbritannien.

Nu vill klinikerna lagföra speciella zoner som ska hålla demonstranterna borta.

– Kvinnorna som kommer för att göra en abort känner sig hotade och utsatta, säger säger Shelley Doherty, receptionist på Marie Stopes-kliniken.

Förslaget om så kallade ”buffer zones” lämnades in till den brittiska regeringen förra året.

Abortkliniker och kvinnorättsorganisationer gick ihop för att få ett nationellt beslut – som avslogs. Regeringen ansåg i stället att varje stad skulle ta upp förslaget med sitt fullmäktige.

Under hösten har vittnesmål från läkare och kvinnor samlats in för att göra ett nytt försök att förbjuda demonstranterna att stå utanför abortklinikerna.

– Vi behöver ”buffer zones” och vi behöver dem nu. På grund av protesterna utanför ringer det in tjejer och kvinnor hit till kliniken och säger att de inte vågar komma, de klarar inte av att gå förbi personerna utanför. Ibland dyker de inte ens upp. Det är en fruktansvärd situation för dem, säger Shelley Doherty, receptionist på Marie Stopes-kliniken.

”Buffer zones”, buffertzoner, är tänkta att fungera som förbestämde platser där demonstranterna får lov att vara. I Manchester finns tre föreslagna platser, alla utan någon som helst insyn till abortkliniken.

Shelley Doherty, receptionist på Marie Stopes-kliniken, menar att situationen utanför kliniken är ohållbar.

”Värsta dagen i livet”

– Ibland tvingas vi ta in kvinnor bakvägen. Vissa gånger hjälper vi dem ur bilarna, för att motståndarna omringar dem med plastdockor och propaganda, säger Shelley Doherty.

Manchester har varit hårt utsatt av abortmotståndare det senaste året. Människor står utanför abortklinikerna med skyltar och kameror, ibland har trakasserierna bestått av slagord och religiösa mässanden.

Vid några tillfällen har kvinnor suttit direkt utanför trappan till huvudentrén och ammat sina barn i protest.

– Det här är den värsta dagen i kvinnors liv, och den mest privata. Vi behöver verkligen ”buffer zones” för att de ska slippa den extra pressen av att möta det här hemska utanför.

Abortmotståndarna skickar både brev och broschyrer till kliniken för att få den att stänga ner.

”Måste värnas”

Två gånger om år intensifieras motståndet när amerikanske antiabort-organisationen ”40 days for life” lanserar en global kampanj med syftet att utrota abort på flera platser i Europa. I Storbritannien är det nio städer som valts ut med Manchester som en av dem.

– De står här utanför varje dag under den här tiden. Vissa går runt med megafoner, andra spelar religiös musik väldigt högt. De har sina skyltar och flygblad. Det är en extrem situation, säger Shelley Doherty.

I Storbritannien är abort lagligt med fri abort upp till 24:e graviditetsveckan. Landet är också ledande gällande tonårsgraviditeter i västra Europa.

Vad tror du händer om ni inte får era säkerhetszoner?

– Det kommer fortsätta som det är nu och det är ohållbart. Det adderar press och stress på kvinnor som redan är i en extremt jobbig situation. De har redan gått igenom tillräckligt som det är när de går igenom våra dörrar. Kvinnorna här har laglig rätt till abort och deras sjukvårdshistoria är privata ärenden. Det måste värnas. Det är inte mer än rätt, säger Shelley.

Aftonbladet har vid upprepade tillfällen sökt talespersoner för ”40 days for life” men utan resultat.

PODD: Striden om aborträtten

Podcasten Aftonbladet Daily diskuterar Alabamas abortlagar och den globala striden om aborträtten.
 Lyssna här  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen