67 centimeter långe Khagendra blev 27 år

Publicerad 2020-01-18

Världens kortaste man är död.

Nepalesen Khagendra Thapa Magar var 67 centimeter lång, vägde sex kilo och blev 27 år gammal.

– Jag känner mig inte som en liten man. Jag är en stor man, sade han själv.

Fadern Roop Bahadur berättar om sonens födelse 1992:

– Han var så liten att han fick plats i handflatan. Det var svårt att bada honom för han var så liten.

Khagendra utnämndes officiellt till världens kortaste man av Guinness World Records vid en ceremoni på hans 18-årsdag, skriver brittiska BBC.

I går fredag dog Khagendra Thapa Magar av lunginflammation.

– Vi är mycket ledsna över nyheten från Nepal att han inte längre finns med oss, sade Craig Glenday, chefredaktör för Guinness World Records, och fortsatte:

– Hans stora leende var så smittande att det värmde alla som mötte honom. Han lät sannerligen inte sin lilla storlek hindra honom från att få ut mesta möjliga av sitt liv.

Under fredagen dog Khagendra Thapa Magar av lunginflammation.

Som 14-åring upptäcktes Khagendra av en handelsresande, som började visa upp honom på lokala marknader där han fotograferades bredvid barn.

Efter att han officiellt blivit världens kortaste man 2010 reste Khagendra runt världen och var med i tv-shower i Europa och USA. Han användes också i Nepals turistmarknadsföring.

Under några år var nepalesen Chandra Bahadur Dangi, som var 54 centimeter lång, världens kortaste man. Men Khagendra återfick titeln 2015, när Dangi dog.

Khagendra utnämndes till världens kortaste man av Guinness World Records på sin 18-årsdag.

Titeln som världens kortaste man har nu tagits över av colombianen Edward Hernandez, som är 70 centimeter lång. Han är nummer ett i klassen för rörliga män.

Guinness mäter också korta män och kvinnor som inte kan gå. I mansklassen är Junrey Balawing från Filippinerna kortast. Han är 60 centimeter lång.

I klassen för rörliga kvinnor är indiska 63 centimeter långa Jyoti Amge kortast.