Mejla

Niklas Thor

Morgonbadet skapar stabilitet när allt vänds upp och ner

Publicerad:

En dubbel espresso, en morgonrock och ett (is)bad i sjön. Så har mina morgnar sett ut de senaste åren.

 

Jag går i skrivande stund igenom en tuff period privat. I en separation vänds allt upp och ner, och man ifrågasätter nästan allt man trodde sig veta. Lyckligtvis har jag otroliga vänner och en fantastisk familj som visat sig betyda oerhört mycket i en situation som denna. Men något jag även reflekterat mycket över är hur viktigt det är med rutiner och en hållbar vardag, som jag kallar det.

 

Några är ni som följer mig på Instagram, och då har ni säkert koll på att jag älskar att bada. Året om och gärna kallt. Det får igång mig på morgonen och jag har blivit beroende av det. Det är som en drog jag måste ha. Jag skulle kunna berätta om alla fördelar med själva kallbadandet rent fysiskt. Men det är en annan text eller kanske till och med forum (jag rekommenderar boken”Kalla bad” av Ahlgren och Vagnelind som går igenom fenomenet kalla bad mer på djupet). Det är insikten om vikten av min morgonrutin och vad den gör för mig som den här texten handlar om.

 

Foto: FOTO: NIKLAS BUSCH THOR

Själva rutinen har betytt oerhört mycket inte bara i den här perioden utan även långt tidigare, och framförallt som den fasta punkten som det har varit på morgonen. Om vi börjar med kaffet så är det inte bara något jag dricker för att bli pigg (det sköter kallbadet rätt så bra på egen hand). För mig är kaffe återhämtning och ledighet, en stund där jag är själv eller med vänner och inte måste prestera något alls, vilket har gjort den till en självklar del av min morgon.

 

När livet i övrigt har känts okontrollerbart, övermäktigt eller självklart också fantastiskt, så har badandet fungerat som en centrering i början av varje dag. Den ger ett tillfälle att bara få vara hundra procent närvarande där och då och inte tänka på dagen som ligger framför, det kan jag göra senare. När jag ska kliva i vattnet krävs full koncentration och fokus på just den uppgiften, för chocken av kylan tvingar min kropp att stänga ute allt annat som är oviktigt för just den här stunden. En form av mindfulness för både hjärna och kropp. Jag har funnit rutinen i sig väldigt avstressande och lugnande. Ibland gör jag detta när jag kommer hem från jobbet och låter stressen vara kvar i sjön (stackars sjö).

 

Självklart måste man inte bada isbad varje morgon för att få till en bra morgonrutin, även om jag tycker man ska göra det om möjlighet finns. Men jag kan verkligen rekommendera en lite annorlunda rutin som innefattar något fysiskt eller udda, för att det ska kännas speciellt och lite eget samt något som kräver att man stänger ute allt annat oviktigt. Något att se fram emot. För mig har det varit viktigt att den ser exakt likadan ut. Till exempel gäller morgonrock, badtofflor, mössa, badbyxor och just en dubbel espresso. Det gör att jag känner igen mig själv och vet att vad som än händer under dagen och nästa dag, på så sätt vet jag vad jag kommer att göra imorgon och dagen efter det.

 

Vad är din morgonrutin, eller framförallt, vad kan bli din morgonrutin?

Av: Niklas Thor

Publicerad:

LÄS VIDARE