Polisens uppmaning efter larm om sexuellt ofredande: ”Acceptera”

Publicerad 2019-12-13

Trots larm om sexuella ofredande fick den polisanställde mannen fortsätta jobba.

I en inspelning som Aftonbladet tagit del av säger mannens chef att de andra anställda måste acceptera mannen som han är – och att en av kvinnorna som vittnade om ofredanden inte var tillräckligt ”streetsmart”.

– Det är skrämmande att tystnadskulturen är så stark att man försöker lägga locket på om sådant här, säger en polisanställd.

Tidigare i år inkom en skrivelse från ett konsultbolag som arbetar med polisen. Där berättade en konsult hur en polisanställd man på en nationell avdelning sexuellt ofredat henne i samband med en tjänsteresa. Bland annat ska mannen ha pussat henne och tagit på henne, fast hon vid upprepade tillfällen tagit bort hans hand. Enligt kvinnan kände hon ett stort obehag av hans beteende.

– Jag hade precis separerat och han föreslog att jag borde gå och knulla någon annan för att må bättre. Han har ett väldigt grovt språk och är väldigt integritetskränkande och när man träffar någon i en tjänsteroll vill man inte höra de sakerna, säger kvinnan.

Först visste kvinnan inte hur hon skulle agera och när den polisanställde hörde av sig på ett meddelande och ”tackade för i går” valde hon att inte svara.

Polischefen säger i inspelade samtal hur han varnat den anställde för att han kan råka illa ut i kölvattnet av Metoo-rörelsen om hans beteende uppdagas.

– Sedan blev jag bortplockad från projektet. Jag hade varit på samma företag i flera år och min arbetsgivare undrade varför detta hände så plötsligt. Då valde jag att berätta om det som inträffat för min arbetsgivare, säger hon.

Det hela resulterade i en anmälan, men utredningen lades ner.

Men fler sa sig ha upplevt samma sak. En polisanställd kvinna berättade för chefen att mannen skickat olämpliga bilder till henne, kommenterat hur han velat kyssa henne och sedan blivit arg när hon inte velat vara ensam med honom.

– Jag kände mig väldigt utsatt och ett obehag över hans beteende, säger kvinnan.

Enligt källor som Aftonbladet talat med resulterade inte larmet i någon mer åtgärd än samtal med den anställde. På ljudinspelningar som Aftonbladet kommit över pratar chefen om att fler personer vittnat om samma beteende från mannen.

”Som det är nu med Metoo, du är chanslös”

På ljudinspelningarna pratar chefen dessutom om att en av kvinnorna som vittnat om ofredanden inte varit ”streetsmart” i sitt agerande mot den polisanställde mannen. Han säger att han varnat den anställde för att han kan råka illa ut i kölvattnet av Metoo-rörelsen om hans beteende uppdagas:

”Som det är nu med Metoo, du är chanslös och jag kan tycka att det är charmigt men jag vet att det finns de inom organisationen som tycker att han är slemmig”, säger chefen på inspelningen.

I ett inspelat samtal säger chefen till några anställda att de ska ”acceptera” den utpekade som han är, men att han bett honom att tona ner sig.

– Jag upplevde det som att man tyckte att man skulle lägga locket på och det accepterar inte jag, säger en polisanställd.

Kerstin Dejemyr, initiativtagaren till polisens metoo-upprop, menar att tystnadskulturen inom polisen är ett problem.

”Stor tystnadskultur”

Enligt kvinnan som berättade för chefen om kollegans påstådda beteende upplever hon att det finns en stor tystnadskultur inom polisen när det kommer till att uppmärksamma ofredanden.

– Om vi inom polisen inte ens kan reda ut brott som sker inom myndigheten, hur kan vi då förväntas lösa brott ute i samhället? säger hon.

Kerstin Dejemyr, initiativtagaren till polisens Metoo-upprop, menar att tystnadskulturen inom polisen är ett problem.

– Många liknande händelser inom polisen normaliseras och kallas jargong. Det finns en kåranda som försöker tysta ner sådana här händelser, säger Kerstin Dejemyr.

Till slut uppmärksammade några anställda den högsta ledningen på vad som hänt. Enligt Aftonbladets uppgifter togs då den polisanställde och chefen ur tjänst, men det vill Fredrik Modigh, chef för ekonomiavdelningen på polisen, inte kommentera. Istället väljer polismyndigheten att skicka ett skriftligt svar där man säger att man inte uttalar sig om enskilda personalärenden:

Polisen har tydliga rutiner för hur vi utreder och handlägger ärenden som rör olika missförhållanden på arbetsplatsen. Det ingår i chefsansvaret att åtgärda trakasserier, diskriminering och kränkande särbehandling. Misstankar om brott på arbetsplatsen mot eller av anställda tas på stort allvar”, skriver man.

Förundersökning om sexuellt ofredande

En förundersökning har nu inletts som gäller sexuellt ofredande.

– Då det råder förundersökningssekretess kan jag inte kommentera något, säger åklagare Elisabeth Brandt vid Särskilda åklagarkammaren.

Linus Gardell är målsägandebiträde åt den polisanställda kvinnan.

– Det är inte min klient som har gjort polisanmälan men hon samarbetar fullt ut med utredningen och tycker att det är viktigt att det kommer upp på bordet. Hon har mått fruktansvärt dåligt och det är inte bara på grund av brottet hon har utsatts för utan också det bemötande som hon fått efter att hon berättat om det här. Hon känner sig mer otrygg på arbetsplatsen än utanför, säger Gardell.

Aftonbladet har sökt båda männen via en annan chef.

Följ ämnen i artikeln