Hoppfulla vaccinsignaler från Oxford

TT-Reuters

Uppdaterad 2020-07-02 | Publicerad 2020-07-01

Från universitetet i Oxford kommer positiva signaler från försöken att få fram ett vaccin mot coronaviruset. Arkivbild.

Coroanvaccinet som håller på att tas fram vid Oxford-universitetet har i försöken gett hoppfulla svar om immunitet.

– Vi är glada över att se rätt sorts immunitetsrespons som kommer att ge skydd, och inte av felaktig typ, säger Sarah Gilbert, professor i vaccinologi på universitetet, under en utfrågning i parlamentet.

Vaccinet AZD1222 är licensierat till den svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca. I förra veckan bedömde Världshälsoorganisationen (WHO) att vaccinet för närvarande förmodligen är världsledande.

Cirka 8 000 frivilliga är anmälda till fas 3-försöken, som har inletts. Försöken med människor syftar till att visa hur vaccinet fungerar i en stor grupp personer över 18 år, och hur bra vaccinet hindrar människor från att smittas och bli sjuka i covid-19.

Sarah Gilbert hoppas på ett genombrott före början av 2021, men kan nu inte var mer specifik om tidslinjen.

För alla vaccinkandidater som håller på att utvecklas världen över gäller fortfarande osäkerhet om de kommer att fungera i slutändan.

PODD Därför har coronastödet till kändisarna kritiserats

Under våren så har man som kulturarbetare kunnat ansöka om stöd hos staten för bland annat förlorad inkomst. Aftonbladet Nöje har nu granskat vilka som får ta del av det statliga stödet. Flera svenska kändisar har fått ta emot pengar vilket har kritiserats hårt i både sociala medier och vanlig media. Vad innebär stödet från staten och varför får vissa artister och skådespelare som redan har miljonbelopp i sina företag stödet?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen