Så många har avlidit på äldreboenden under pandemin

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:
Uppdaterad:

72 personer som bott på kommunala eller privata äldreboenden i Uppsala har dött i spåren av coronakrisen.

11 av dem dog på sjukhus.

Foto: Hannah McKay / TT NYHETSBYRÅN

En del äldreboenden har hittills klarat sig utan några coronadödsfall under pandemin, andra har drabbats hårt. Det visar en sammanställning som Uppsala kommun tagit fram åt Aftonbladet.

Nästan var fjärde person har dött

Ebbagården som var ett av de första boendena som fick in smittan har drabbats värst, sett till antalet platser. Nästan var fjärde person har dött på boendet under våren. Det rör sig om åtta av boendets 33 äldre. De som blev sjuka och avled innan månadsskiftet mars-april, totalt fyra personer, testades dock inte för covid-19 enligt Region Uppsalas dåvarande rutin. Läkare bedömde att de var misstänkt smittade, men det har inte bekräftats.

Ebbagårdens kommunikationsavsvarige Annie Lennartsson har avböjt en intervju, men skriver i ett sms till Aftonbladet att smittan kom in på boendet innan besöksförbudet infördes och att spridningen sedan bröts inom en månad. ”Vi har inte haft någon smitta sedan slutet av april”, skriver hon.

Andra boenden som drabbats hårt är Bernadotte där 14 av 80 boende avlidit, Balder där 5 av boendets 51 boende avlidit, Villa hovstallet där 8 av 72 boende avlidit och Linné där 5 av boendets 40 boende avlidit i bekräftad eller misstänkt covid-19.

Publicerad:

LÄS VIDARE