Coronapandemin

Säsongsarbetare undantas från inreseförbudet

Av: 

TT

Regeringen gör undantag i inreseförbudet för säsongsarbetare bland annat för att det ska kunna finnas jordgubbar i midsommar enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Arkivbild.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

NYHETER

Regeringen kommer att införa undantag i det tillfälliga inreseförbudet för säsongsarbetare inom trädgårds- och skogsnäringen, samt för personer som beviljats uppehållstillstånd av familjeskäl.

Inreseförbudet som gäller i hela EU infördes den 19 mars och förlängdes för en vecka sedan till den 15 juni. Det gäller alla utländska medborgare som reser till Sverige från andra än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island Lichtenstein och Schweiz.

– EU-kommissionen har tidigare sagt att säsongsarbetare inom jordbruket bör undantas. Vi vill nu se över om reglerna för inreseförbudet behöver utvecklas, i synnerhet vad gäller reglerna för säsongsarbetare inom trädgårdsnäringen och skogsbruket och för personer som fått uppehållstillstånd för familjeåterförening, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Regeringen ska nu se över förordningen och ta fram ändringsförslag "skyndsamt", enligt Bolund.

Beskedet välkomnas av Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

– Det regeringen gör är jätteviktigt, säger Anders Johannesson som arbetar med frågan på LRF.

Det kommer bland annat att innebära att personer som kommer hit för att plantera skog och som hittills stoppats av gränspolisen nu får komma in. Skogsplanteringen har redan startat och pågår fram till midsommar. Även bärplockare från länder utanför EU kommer att släppas in.

Rättad: I en tidigare version fanns en missvisande uppgift om vad som sagts från Europeiska rådet och kommissionen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Grekland tar emot säsongsarbetare

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Lantbruk

Arbetsmarknad

Lantbrukarnas riksförbund

Coronaviruset

Per Bolund

EU