WWF anklagas för att mörka övergrepp

Av: TT

Publicerad:
WWF är en av de organisationer som bekämpar tjuvjakt på utrotningshotade arter, bland annat elefanter, som jagas för sina betar. Arkivbild från Kenya.
Foto: Ben Curtis/AP/TT
WWF är en av de organisationer som bekämpar tjuvjakt på utrotningshotade arter, bland annat elefanter, som jagas för sina betar. Arkivbild från Kenya.

I sin kamp mot tjuvjakten har Världsnaturfonden (WWF) finansierat och tränat parkvakter som anklagats för våldtäkt, mord och tortyr på civila, enligt ett avslöjande av Buzzfeed News i våras.

Nu hävdar samma grävande reportrar att WWF försökt mörka utredningen av sådana brott i Kongo-Kinshasa.

Världsnaturfonden (WWF) är en av världens största miljö- och naturvårdsorganisationer. Med sitt huvudsäte i Schweiz är den verksam i 100 olika länder, och arbetar bland annat med att bekämpa tjuvjakt på utrotningshotade arter.

I våras publicerade det amerikanska mediebolaget Buzzfeed News en artikelserie, där WWF anklagas för att samarbeta med lokala vakter i nationalparker som begår svåra övergrepp på lokal- och urinvånare.

WWF försvarade sig i ett uttalande , och garanterade att organisationen respekterar mänskliga rättigheter i sitt arbete. En oberoende kommission har också tillsatts och ska utreda händelserna, enligt uttalandet.

Nya anklagelser

Nu riktar Buzzfeed nya anklagelser om övergrepp mot WWF, och hävdar att organisationen har försökt mörka en annan, hittills okänd utredning.

Sommaren 2018 uppmärksammades WWF på flera fall av påstådda övergrepp begångna av vakter i nationalparken Salonga i Kongo-Kinshasa. Parkens arbete mot tjuvjakt drivs gemensamt av WWF och den kongolesiska regeringen sedan 2015, och WWF bedriver verksamhet där sedan 2005, enligt Buzzfeed.

En utredningsgrupp tillsattes av WWF, och i januari 2019 reste de till Salonga. Buzzfeed har läst rapporten som utredningen resulterade i.

I den säger sig utredarna ha hittat bevis för åtminstone sex fall av gruppvåldtäkt, tre mord och tre fall av tortyr. Allt ska ha begåtts av kongolesiska parkvakter under loppet av 14 år. Två gravida kvinnor figurerar bland våldtäktsoffren, varav en skadades så svårt att hon fick missfall.

Brister

Samtidigt pekar utredarna också på flera brister med utredningen. De beskriver bland annat hur representanter från både WWF och den kongolesiska regeringen förvägrat dem tillgång till flera viktiga vittnesmål som rör nya övergrepp, enligt Buzzfeed.

Uppdraget blev också förkortat, och pågick bara i åtta dagar.

– Vi kom överens om att det bör pågå i tre veckor. Men det blev påskyndat, säger en av utredarna till Buzzfeed.

WWF ska sedan i flera månader ha undanhållit den färdiga rapporten från den amerikanska kongressen, som finansierar WWF:s arbete mot tjuvjakt genom biståndsmyndigheten Usaid, och Rainforest Foundation – den organisation som först larmade till WWF om övergreppen i Salonga i fjol.

"Mörkläggning"

Till sist ska Rainforest Foundation ha fått rapporten, men först efter att de lovat att hantera uppgifterna på ett "icke-publikt" sätt, enligt mejl som Buzzfeed har tagit del av.

WWF har försvarat sin hållning i ett uttalande på sin hemsida , och skriver att åtgärden syftar till att skydda de civila som vittnar i utredningen.

– Det är inte ett rimligt argument. Rapporten kunde ha redigerats och namn anonymiseras. De vill mörklägga det här, helt enkelt, säger Rainforest Foundations brittiska direktör Simon Counsell till Buzzfeed.

WWF har inte kommenterat anklagelserna.

Publicerad:

LÄS VIDARE