Expert: Johnson kan bli enormt populär

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Premiärminister Boris Johnson anländer till EU-toppmötet på torsdagen. Arkivbild.
Foto: Julien Warnand/AP/TT
Premiärminister Boris Johnson anländer till EU-toppmötet på torsdagen. Arkivbild.

Om Boris Johnson ror sitt brexitavtal i land kan han bli enormt populär hos folket, enligt Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid University of Cambridge.

– Han kommer att ses som premiärministern som levererade brexit, säger hon.

Beskedet att Storbritannien och EU förhandlat fram ett nytt brexitavtal kom på torsdagen. På kvällen meddelade EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk att EU-toppmötet stödjer överenskommelsen.

Innan det kan träda i kraft måste avtalet passera det brittiska underhuset i en extrainkallad omröstning på lördagen.

– Om Boris Johnson lyckas få igenom avtalet kommer han att få en skyhög ställning. Han kommer att ses som premiärministern som levererade brexit, säger Catherine Barnard.

Enligt Barnard har Johnson i sitt nya avtal gjort ett antal stora eftergifter, men för den breda brittiska allmänheten framstår de som invecklade.

– Det majoriteten kommer att höra är att han uträttat brexit. Det skulle göra honom enormt populär, säger hon.

Barnard tror att det finns en betydande chans att det nordirländska unionistpartiet DUP ställer sig bakom avtalet på lördag.

– Regeringen kommer presentera det som ett enkelt val – detta avtal, eller inget avtal. De nordirländska näringsidkarna och bönderna vill desperat ha ett avtal – de vet hur allvarlig en avtalslös brexit skulle vara för Nordirland.

Publicerad:

LÄS VIDARE