Stockholm

Död pojke filmades: ”Djupt provocerande”

Av: 

Adam Westin

NYHETER

En pojke i övre tonåren tog sitt liv i centrala Stockholm.

På olycksplatsen stördes polis och anhöriga av att förbipasserande tog upp mobilkameran.

– Det är den mest utsatta situationen i livet för dem, och så står folk och filmar. Det är minst sagt upprörande, säger polisen Viktor Adolphson.

Under tisdagen skedde en tragisk händelse i centrala Stockholm, då en pojke i övre tonåren tog sitt liv. Viktor Adolphson, områdespolis i Trygghetsgruppen Södermalm, var en av poliserna som larmades till platsen.

– Det var chockade vittnen, anhöriga, och så stod det folk och filmade uppifrån en bro. Och det är ju liksom… minst sagt upprörande. Sedan fick man jaga bort dem så småningom, men det är illa att det sker, säger Viktor Adolphson som skrivit om händelsen på sitt Twitterkonto ”YB Södermalm” och även uttalat sig i SVT Nyheter.

Finns ny lag

Sedan 1 januari 2018 kan det innebära olaga integritetsintrång att sprida integritetskänsliga bilder från en olycksplats – om syftet är att skada personen på bilden.

Även om agerandet i tisdags inte visar sig vara brottsligt så är det högst olämpligt, säger Viktor Adolphson.

– Jag personligen tycker det är djupt provocerande. Man tar sig friheten att kränka människors integritet.

Kommenterar Floyd-filmen: ”Horribelt”

Däremot vill Viktor Adolphson vara tydlig med att han inte ser något fel i att fotografera och filma polisingripanden, vilket är en högst aktuell fråga i och med händelserna i USA.

Och han fördömer polisens agerande mot George Floyd.

– Det är ett horribelt ingripande, det är svårt att hitta ord. På något sätt skäms man som polis för ett sådant ingripande, för det går emot allt vad polisens uppdrag är – att ingripa, hjälpa, ställa tillrätta. Och de man ingriper med tvång mot ska ju inte dö, liggande på backen och i handfängsel. Det är så fundamentalt fel, säger Viktor Adolphson.

– Det är ju polisen eller ordningsvaktens uppgift att kontrollera att en person andas och kan få luft, fortsätter Adolphson.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Sissela får unga att snacka självmordstankar på Instagram

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm

Olaga integritetsintrång

George Floyd